İspanya’daki koronavirüs krizi Almanya’yı endişelendiriyor

İspanya, siyasi sistemindeki kusur için ağır bir bedel ödeyerek, Avrupa Birliği’nin (AB) baş belası çocuğu olma yolunda hızla ilerliyor.

Almanya’daki yetkililer, şu anda İspanya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla başa çıkma yöntemi konusunda endişeleniyor.

AB’nin ekonomik lokomotifi olan Almanya, salgına karşı AB’nin kurtarma fonunu finanse edecek en büyük mali katkı payını sağlıyor.

Bloomberg’e göre İspanya’da yaz sonundan bu yana vaka sayısının yeniden artması ülkedeki siyasi bölünmeyi ortaya çıkardı.

Madrid’deki merkez sağa bağlı bölge idaresi yetkililerinin, ülke liderliğinin getirdiği yeni kısıtlamalara ciddi şekilde meydan okuması ülkede sağlık krizinin tırmanmasına neden oldu.

Madrid’deki 12 Ekim Hastanesi’nde doktor ve sendika lideri olan Manuel de Castro, “Bu siyasi bir savaş. Politikacılar salgınla yüzleşmek için güçlerini birleştirmek yerine kampanya yürütüyor. Liderlikten ve açık bir emir komuta zincirinden yoksunuz” dedi.

Ülkenin ekonomik performansı nispeten iyi gittiği için, Avrupa’daki yetkililer İspanya’daki işlevsizliklere yıllarca göz yumdu.

Ancak euro bölgesinin en büyük dördüncü ekonomisinin, Avrupa’nın şimdiye kadar ki en kötü resesyonuna girmesinin ardından yetkililer daha yakından bakmak zorunda kaldı.

Salgın başladığında, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler kendilerini bir testle karşı karşıya buldu.

İspanya ve İtalya, Avrupa’da salgının ilk merkez üsleri oldu. İtalya, salgının ikinci dalgası olasılığına karşı gücünü artırmış görünürken, İspanya hala mücadele ediyor.

Başkent Madrid, virüsün küresel sıcak noktalarından biri haline gelirken, İspanya ikinci çeyrekte yüzde 18’lik bir ekonomik daralma kaydetti.

Yetkililer durumu hızlı bir şekilde kontrol edemezlerse, durum kötüden daha da kötüye gidebilir.

Uluslararası Para Fonu (IMF), İspanya’daki ekonomik toparlanmanın bir tehditle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

AB liderleri, İspanya gibi pandemiden en çok etkilenen ülkelerin yeniden yükselmesini desteklemek için hızla harekete geçti ve salgının etkilerinden kurtulmak için 750 milyar euro (879 milyar dolar) değerinde bir kurtarma planını onayladı. Ancak devam eden anlaşmazlıklar, bu fonların ödenmesini geciktirmekle tehdit ediyor.

Çoğu ülkenin uğraşmak zorunda olduğu ana sorunların başında şirketler, işçiler, gençler ve emeklilerin taleplerinin nasıl dengeleneceği yer alıyor.

İspanya, yönetimin yüzleşmek istemediği iki ana sorunla karşı karşıya. Bunlar; monarşi ve Katalonya bölgesi.

İspanya, beş yılda dört hükümet gördü ve şu anda önceki muhafazakar hükümet tarafından hazırlanan 2018 bütçesine göre çalışıyor.

Milyonlarca Madrid sakini şu anda, Başbakan Sanchez ile Madrid bölgesi başkanı arasındaki çatışmanın ardından yürürlüğe giren günlük yaşamdaki ciddi kısıtlamalar altında yaşıyor.

Şarkul Avsat