Riyad'dan bir kare (Arşiv)

Riyad’da 13-17 Ekim tarihlerinde G20 Dini Değerler Forumu düzenlenecek

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, 13-17 Ekim tarihleri ​​arasında 500’den fazla siyasi ve dini figürün katılımıyla video konferans aracılığıyla gerçekleştirilecek G20 Dini Değerler Forumu’na hazırlanıyor.

G20 Dini Değerler Forumu, Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin uygulanmasında dini kuruluşların rolü konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Bu yıl düzenlenecek G20 Dini Değerler Forumu, Kral Abdullah bin Abdulaziz Uluslararası Dinlerarası ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi (KAICIID), BM Medeniyetler İttifakı, G20 Dini Değerler Grubu ve Kral Abdullah Uluslararası Kültürler ve Dinlerarası Diyalog Merkezi’ne bağlı Ulusal Komite’nin işbirliğiyle yapılacak.

Söz konusu forumda, insanları yaşama, çalışma ve başarılı olma haklarını elde etmelerini sağlayan koşulları oluşturmaları için güçlendirme, küresel kaynakları (iklim değişikliği) korumaya yönelik toplu çabaları güçlendirerek gezegeni koruma ile inovasyon ve teknik gelişmenin faydalarından yararlanmak için uzun vadeli planların benimsenmesine dayalı yeni ufuklar bulma konularına odaklanılacak.

Dini liderlerin, ırkçılıkla mücadele ve nefret söylemlerini azaltma adına politika yapıcılarla işbirliği yapmak için izleyebilecekleri yollar ve girişimler tartışılırken, insan ticaretiyle mücadele, ortak dini ve kültürel mirası koruma konuları ele alınacak. Forumda, yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgınının zorlukları da tartışılacak.

Kral Abdullah Uluslararası Kültürler ve Dinlerarası Diyalog Merkezi Genel Sekreteri Faysal bin Muammer, “Politika yapıcılar ile etkili ortaklar olarak dini ve insani yardım kuruluşlarının çabaları, genellikle politika yapıcılar ile iletişimde güçlük çekiyor. Bu nedenle G20 Dini Değerler Forumu, politika yapıcıları barış inşa etme, anlayış, diyalog ve hoşgörü kavramlarını yüceltmelerinde desteklemek için bu ilişkinin, bireylerin ve dini liderlerin çabalarının güçlendirilmesini amaçlıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ise çeşitli dini ve insani lider ile kurumlardan beklenen rolün önemine vurgu yaptı.

Moratinos, “BM Medeniyetler İttifakı, dinler ve kültürlerarası diyalog alanlarında faaliyet gösteren BM kuruluşlarından biri olarak, dini liderler ve aktörlere acil sosyal sorunlara çözüm üretmeleri için hayati bir platform sağlaması nedeniyle G20 Dini Değerler Forumu’nu desteklemeye devam edecek” şeklinde konuştu.

G20 Dini Değerler Forumu Derneği Başkanı, Uluslararası Hukuk ve Din Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. Cole Durham da, 500’den fazla politika yapıcı ve dini figürün katılımcıyla bir yıl süren hazırlık istişare toplantılarının başarısına değindi.

Şarkul Avsat