Suudi Arabistan'ın lüks yolcu gemisi Silver Spirit

Suudi Arabistan’ın lüks yolcu gemisiyle Kızıldeniz keyfi

Suudi Arabistan’ın muazzam güzellikteki adalarından ve turkuaz lagünlerinden geçerek, Suudi Arabistan kıyılarında yolculuk eden bir yolcu gemisi iki amaca aynı anda hizmet ediyor. Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan endişeler ve planlanan kemer sıkmalara rağmen Kızıldeniz boyunca yapılan mega projeler turizm sektörüne katkı sunmaya devam ediyor.

Ağustos ayında, yolcu gemisi Silver Spirit, ekonomisi büyük çoğunlukla petrole bağlı olan ve bunu değiştirmek isteyen reform programı Suudi Arabistan’ın küresel bir turizm ve yatırım noktası haline gelmeyi amaçladığı bozulmamış kıyı şeridi boyunca turlar düzenlemeye başladı.

Suudi Kamu Yatırım Fonu’na ait bir şirket tarafından kiralanan lüks gemi, yaşanan ekonomik gerilemeye rağmen ülkenin, devam ettirdiği multi-milyar dolarlık “giga projelerine” bir pencere açıyor.

Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed el-Hatib, gemide yaptığı röportajda “Kızıldeniz’i dünyaya tanıtıyoruz. Kızıldeniz’in değerini açığa çıkarıyoruz” diye konuştu.

Dört gün süren yolculukta gemi, düzinelerce pitoresk adayı kapsayan Maldivler tarzı bir tatil beldesi olarak tasarlanan Kızıldeniz projesi ve lüks bir turizm projesi olan Amaala gibi önemli gelişmelerin olduğu yerleri gezdi.

BELÇİKA BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ŞEHİR

Birkaç saat boyunca, yaklaşık Belçika büyüklüğünde olan 500 milyar dolarlık mega şehir olan NEOM’un bir şeridini oluşturan Sindala da dahil olmak üzere iki adaya demir attı.

Herkese açık olmayan gemide, yolculuğa katılma şansı elde eden yolcular golf arabalarında küçük mercan kayalıklarıyla çevrili adayı gezdiler ve Michelin yıldızlı bir pop-up restoranda yemek yediler.

Geziye davet edilen sosyal medya fenomenleri, turkuaz sularda ve kumlu beyaz kumsallarda fotoğraf çektiler.

Kızıldeniz Projesi, şu ana kadar beş milyar Suudi Arabistan Riyali (1,33 milyar dolar) değerinde anlaşma imzaladı. MEED’e göre projenin, bu yıl sonuna kadar 3,5 milyar riyal değerinin üzerinde anlaşmalar imzalaması bekleniyor.

MEED editörü Colin Foreman AFP’ye verdiği demeçte, “Kızıldeniz kıyısındaki yeni projeler, Kovid-19 ve düşük petrol fiyatlarına rağmen ilerliyor” ifadelerini kullandı.

NEOM da dahil olmak üzere birkaç mega projenin yönetim kurullarında yer alan Hatib, gelişmelerin üst düzey Suudi liderliğinin “sınırsız desteği” ile “çok hızlı” ilerlediğini ifade etti.

EN UCUZ BİLET BİN 600 DOLAR

 Suudi Arabistan, salgının küresel turizme ara verildiği bir dönemde ilk defa gemi yolculuğu başlattı.

Suudi Arabistan geçen yıl, dünya turizminin içinde yer alma amacıyla ülkenin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ekonominin petrole olan bağımlılığını azaltma çalışmalarının en önemli taşlarından biri olan turizm sektörünü canlandırmak için turist vizesi uygulamasını başlattı.

En ucuz biletlerin yaklaşık olarak 6 bin Suudi riyali (bin 600 dolar) olması ve şu an yaşan salgın nedeniyle uluslararası seyahatlerin kapalı olmasında ötürü yerli turistlerin gemi yolculuklarına katılımı hedefleniyor.

GEMİDE ABAYA GİYMEK ZORUNLU DEĞİL

 Yolculuk, geniş süitler ve özel uşakların yanı sıra, karada nadir görülen moda özgürlükleri sunuyordu. Suudi kadınlar için zorunlu olan abayanın giyilmesi yolculukta “zorunlu” değildi.

Ancak, yolcuların plaj kıyafetleri içinde mahremiyetlerini korumak için, adanın mola yerlerinde cep telefonlarının mühürlü poşetlere koymaları gerekiyordu.

Alkolün yasak olduğu ülkede, gemide yer alan barlar sadece alkolsüz biralar Merlot, Chardonnay ve Lager servisi sunuyor.

Silver Spirit, ülkenin batısındaki Cidde şehrine yakın multi milyar dolarlık bir proje olan Kral Abdullah Ekonomik Şehri’nden yolculuğuna başladı.

10 yıldan daha uzun bir süre önce yeni şehirler inşa etmek için bir çeşitlendirme planının bir parçası olarak başlatılan bu projeler, ülkenin fosil yakıtlar dışındaki alanlara yatırımı cezbetmek için uzun süredir devam eden çalışmalarını vurguluyor.

NDTV