Çin’in bir şehrinde ‘acil aşılama’ başlayacak

Yetkililerin aktardığına göre, Çin’de bir şehrin sakinlerine yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı “acil aşı”nın önerildiği ve çalışmanın ülke genelinde yapılacak bu büyüklükte bilinen ilk çalışma olacağı belirtildi. Söz konusu aşının ticari tedavüle izin verilmemiş bir aşı olduğu da belirtildi.

Çin’in doğusunda Jiaxing’deki Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi, 18-59 yaş arası kişilerin Sinovac Şirketi’nden aşı hakkında danışmanlık alabileceklerini açıkladı.

Bu “acil aşılama” öncelikli olarak, sağlık sektöründe çalışan kişiler, gümrük görevlileri, hatta salgın açısından yüksek riskli olarak kabul edilen ülkelere yolculuk eden kişiler gibi virüse karşı en savunmasız durumda olan kişilere öneriliyor. Aşının 14 gün ile 28 güne uzanan bir sürede alınan iki dozdan oluştuğu ve değerinin 400 Yuan (51 Euro) olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yetkililer, 4,7 milyon nüfusa sahip Zhejiang eyaletindeki sahil kenti Jiaxing’de aşılama sürecinin başlayıp başlamadığını hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) aktardığına göre, Çin’de geliştirilen düzinelerce aşının insanlar üzerinde test aşamalarına başlandı. Sinovac aşıda da dahil olmak üzere bu aşılardan dördü klinik testlerin son aşamasına ulaştı.

Bunların yanı sıra, söz konusu aşıların hiçbiri büyük ölçekli ticari dağıtım için onay almadığı belirtildi. Ancak AFP’nin raporuna göre, Çinli yetkililer bu aşılardan bazılarının acil olarak kullanılması için yeşil ışık yaktı.

Şarkul Avsat