Suudi Arabistan umre ibadetlerine dönüş için ikinci aşamaya başlıyor

Suudi Arabistan, Mart ayından bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) etkileri sebebiyle askıya alınmasının ardından, ciddi önlemlere uyularak ülke sınırları içerisindeki vatandaşların ve ikamet eden kişilerin umre ibadetlerini yerine getirmeleri, ziyaret etmeleri ve namaz kılmalarına izin verilmesi ile umre ibadetine aşamalı dönüş programının tamamlanması için yarın (Pazar) ikinci aşamayı başlatacak.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı, Krallık hükümetinin kutsal mekanları ziyaret eden kişilere sunduğu hizmetler ile 14 gün sürecek ikinci aşamada 220 bin umreci ve 560 bin ibadet edecek kişinin karşılanması için hazırlanıyor.

İkinci aşamada, Mescid-i Haram’da günde 40 bin ibadetçi ve 15 bin umreci namaz kılabilecek. Sağlık önlemleri göz önünde bulundurularak toplam kapasitenin yüzde 75’i kullanılacak.

Ekim ayı başlarında başlatılan ilk aşamada, Krallık vatandaşlarından ve ülkede ikamet eden kişilerden günde 6 bin umreciye izin verilirken toplam kapasitenin yüzde 30’u kullanılmıştı.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı, tüm ibadet eden kişileri ve umrecileri, umre için çıkarılan izinde belirlenen zamana uyma zorunluluğunun yanı sıra koruyucu tedbirlere ve ihtiyati önlemlere sıkı sıkaya bağlı kalma, maske kullanma ve elleri sürekli olarak dezenfekte etme çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, 433 kişide daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 341 bin 495’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlık 835’i yoğun bakımda olmak üzere 8 bin 556 aktif vakanın hala tedavi görmekte olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 468 kişinin daha sağlığına kavuşması ile şu ana kadar 327 bin 795 kişinin iyileştiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, dün kaydedilen 433 yeni vakanın, yüzde 43’ünün kadınlardan, yüzde 57’sinin ise erkeklerden oluştuğunu belirtti. Bakanlık, vakaların yüzde 4’ünün yaşlılar, yüzde 10’unu çocuklar ve yüzde 86’sının ise yetişkinlerin oluşturduğunu açıkladı. Ülkede 17 kişinin daha yaşamını yitirmesi ile virüse bağlı can kaybı 5 bin 144’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı koronavirüs test sayıları artarken vaka sayılarının ciddi bir şekilde düştüğünü belirtti ve 53 bin 32 yeni test gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) son 24 saatte farklı milletlerden bin 412 yeni vaka kaydedildi böylece ülke genelinde kaydedilen toplam vaka sayısı 112 bin 849’a yükseldi. Vakaların sağlık durumunun stabil olduğu belirtildi.

BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı bin 618 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam vaka sayısının 194 bin 943’e ulaştığını duyurdu.

Bakanlık ayrıca 3 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölüm sayısının 116 bin 470’e yükseldiğini kaydetti. En iyi ve en yeni tıbbi teknikler kullanılarak toplumun çeşitli gruplarında 116 bin 470 yeni test gerçekleştirildiğini duyurdu.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, 729 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısının 114 bin 744’e yükseldiğini ayrıca 6 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesi sonucu toplam ölüm sayısının 690’a yükseldiğini duyurdu.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 649 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 106 bin 495’e yükseldiğini ve son 24 saatte 8 bin 14 yeni test yapıldığı belirtildi.

Bahreyn

Bahreyn Sağlık Bakanlığı son 24 saatte bir kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam ölüm sayısının 290’a yükseldiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı gerçekleştirilen 10 bin 922 test sonucunda 333 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini açıkladı. Ülkede 453 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısı 73 bin 13’e ulaştı.

Bakanlık yoğun bakımda 47 hastanın olduğunu, tedavi görmekte olan hasta sayısının 88 kişi olduğunu ve 3 bin 605 vakanın ise sağlık durumunun stabil olduğunu açıkladı.

Katar

Katar Sağlık Bakanlığı 180 yeni vaka kaydedildiğini ve virüse bağlı olarak herhangi bir vaka kaydedilmediğini duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 202 vakanın daha iyileşmesi ile iyileşen toplam vaka sayısının 126 bin 6’ya yükseldiğini duyurdu. Ölü sayısının ise 222’de sabit kaldığı belirtildi.

Şarkul Avsat