Fransa, bir öğretmenin katledilmesinin ardından 231 yabancıyı sınır dışı etmeyi planlıyor

Şarku’l Avsat’ın Europe 1 radyosundan aktardığı habere göre Fransa, aşırılık yanlısı bir Rus militanın Fransız bir öğretmenin kafasını kesti. Olaydan iki gün sonra Radio Europe 1 dünkü (Pazar) yayınında, hükümetin, aşırılık yanlısı dini inançları benimsedikleri şüphesiyle izleme listesinde bulunan 231 yabancıyı sınır dışı etmeye hazırlandığını iddia etti.

Reuters haber ajansı ise, konu ile ilgili olarak bilgi almak istediği Fransa İçişleri Bakanlığı’na ulaşamadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti, bir güvenlik tehdidi olarak görülen yabancılara karşı daha sert bir duruş sergilemeleri için muhafazakâr ve aşırı sağ partilerin baskısı altında.

Macron dün (Pazar) üst düzey bakanlarla Savunma Konseyi toplantısı düzenledi.

Sınıfta Hz.Muhammed’in tasvir edildiği karikatürleri öğrencilerine gösterdiği için öldürülen öğretmen Samuel Patty’i anmak için dün Fransa’nın dört bir yanında binlerce kişi toplandı. Ülkede büyük üzüntüye neden olan olayın ardından 11 kişi gözaltına alındı.

Gösterilere Başbakan Jean Castex, eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sosyalist Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Paris’e bağlı Ile-de-France bölgesinin sağcı Başkanı Valerie Pecresse ve radikal solun lideri Jean-Luc Melanchon’un da dahil olmak üzere farklı kesimlerden birçok siyasi isim katıldı.

47 yaşındaki Samuel Patty, Cuma günü öğleden sonra Paris’in kuzeybatısında Conflans Sainte-Honorine’de bulunan bir mahallede tarih ve coğrafya dersleri verdiği okulun yakınında başı kesilmiş halde bulundu. Polis, olayın faili olarak 18 yaşındaki Çeçen asıllı Rus mülteci Abdullah Anzorov’un gözaltına aldı

Saldırganın telefonunda, “kafirlerin lideri” olarak nitelendirdiği Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a hitaben yazılmış bir mesaj bulundu. Mesajda, “Hz. Muhammed’i küçümsemeye cesaret eden” kişiden intikam almak istediği ve başı kesilen kurbanın fotoğrafının da yer aldığı belirtildi.

Söz konusu olayın ardından gözaltına alınan 11 kişi Cuma akşamından bu yana gözaltında tutuluyor. Bu kişilerin, saldırganın yakınları ve öğretmenden intikam almaya azmettiren bazı kişiler olduğu belirtildi.

2015 yılında Fransa’da başlayan eşi görülmemiş terör saldırıları dalgası toplamda 259 kişinin ölümüne neden oldu.

Şarkul Avsat