Suudi Arabistan’ın gelişen sektörleri: Sanayi ve İmalat 2

Suudi Arabistan petrole bağımlı olan ekonomini çeşitlendirmek için başlattığı VİZYON 2030 reform programı kapsamında çok çeşitli alanlardan yatırımlar yapıyor. Ekonomisini çeşitlendirmek için yaptığı yatırım alanlarının başında sanayi ve imalat geliyor. bu alanlarda yaptığı yatırımlarla hem bölgedeki pazar hacmini büyütüyor hem de sanayi ve imalatını yerelleştiriyor. 

Suudi Arabistan, VİZYON 2030 reform programında başarıya ulaşmak için büyümeye ve ekonomisini çeşitlendirmeye devam ediyor. Özellikle sanayi ve imalat sektörleri bu çeşitliliği sağlamaya çalışıyor. Sanayi ve imalat endüstrisinin gelişimi ve büyümesi, endüstriyel şehirler, iyi gelişmiş altyapı, yüksek kaliteli hizmet kaynakları ve iyi kurulmuş bir lojistik ağdan oluşan geniş bir ekosistem tarafından daha kolay bir hale geliyor.

Sanayi ve İmalat Değer Önerisi

  1. Sanayi & Yedek Parça

Suudi Arabistan, ülkenin endüstriyel sektörleri için bir devrime tanıklık ederek, tarihinin en iddialı altyapı dönüşümünü yapmaya hazırlanıyor. Ekipman ve yedek parça talebi, 2030 yılına kadar evsel endüstriyel ekipmana harcanması beklenen 1 trilyon Suudi Arabistan riyali harcama ile en yüksek seviyesine ulaşacak. Suudi Arabistan yerelleşmiş endüstrilerinin bu talepten nasıl yararlanabileceğini üzerine çalışmalar yapıyor ve yerel olarak üretilen ürünlerin tedarikini teşvik eden girişimlere sahip. Hükümet, ülkenin üretim üslerini kuran işletmelere önemli maliyet avantajları sağlayan yatırımcılara destek sunuyor. Ayrıca, MENA bölgesinde endüstriyel ekipman ve yedek parçalara yönelik artan talep, Krallık’ta kurulan işletmelere kazançlı fırsatlar için zemin hazırlıyor.

Ekonomik ve endüstriyel büyümenin yönlendirdiği tüm endüstriyel ekipmanlara hızla artan talep

Suudi Arabistan, endüstriyel ekipman için dünyanın en büyük pazarlarından biridir ve şu anda bu pazar, 56 milyar Suudi Arabistan riyali değerinde. Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar endüstriyel ekipmana yaklaşık 1 trilyon Suudi Arabistan riyali harcaması öngörülürken, endüstriyel ekipmana yönelik yerel talep büyük bir büyüme yaşayacak.

Talep, petrol dışı sektörlerini geliştirmeyi ve etkili bir şekilde bir sanayi devrimi gerçekleştirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan VİZYON 2030 programı tarafından şekillendiriliyor. Örneğin:

  • 2023 yılına kadar 9,5 GW’a ulaşacak yenilenebilir enerji sektörünün kurulması, birçok endüstriyel ekipman grubuna (jeneratörler, transformatörler, pompalar, vanalar) olan talepte önemli artışa yol açacaktır.
  • Benzer şekilde, tuzdan arındırma (yıllık yüzde 8’lik büyüme) ve yeniden kullanılmak üzere suyu üretimindeki önemli büyüme planları, suyla ilgili ekipmanlara (filtreler, çamur yoğunlaştırıcılar) talepte önemli artışa yol açacaktır.

Yatırımcılara sunulan destekler

Devlet tarafından Suudi Arabistan’daki sektöre yapılan yatırımları teşvik etmek için çeşitli kuruluşlar ve destek programları uygulamaya başlandı.

Suudi Sınai Kalkınma Fonu (SIDF), hükümet tarafından yatırımcıları desteklemek için kurulan yetkili kurumlardan biridir. SIDF, yerelleştirmenin büyümesini ve gelişmesini desteklemek için gereken mali ve danışmanlık hizmetleri sunuyor. SIDF, 2016’daki açılışından bu yana yüzlerce endüstriyel girişimi destekledi ve çok sayıda kredi desteği sundu.

Suudi Sanayi Kentleri ve Teknoloji Bölgeleri Otoritesi (MODON), sanayi şehirlerinin gelişimini denetlemek için hükümet tarafından kuruldu. MODON’un kuruluş hedefi sanayi şehirlerinin en yüksek küresel standartlara ve özelliklere sahip entegre altyapı ve hizmetler geliştirmesini sağlamaktır. Ayrıca MODON, 35’ten fazla şehirde arazi için ucuz fiyatlar sunan özel sanayi bölgeleri yaratacak.

Ayrıca, Suudi Arabistan ithalat vergileri ve hizmet maliyetleri açısından çeşitli avantajlar sağlar.

Devlet desteğiyle MENA ve KİK bölgesine uygun ihracat fırsatları

Suudi Arabistan’a, MENA ve KİK ülkelerinden endüstriyel ekipman ve yedek parça talebi önemli ölçüde artış göstermektedir. Suudi Arabistan şirketleri, bu genişleyen pazara hizmet etme ve bu talepten yararlanma fırsatına sahip:

  • Bölgesel pazarlar, petrol sahası hizmet ve ekipman (OFSE) harcamalarını, ESP’ler ve türbinler için ödeme yapmak üzere önemli ölçüde artırdı. KİK ve MENA ülkelerinin OFSE gereksiniminin 2020 yılına kadar 147 milyar Suudi Arabistan Riyaline ulaşması için yıllık yüzde 6 artması bekleniyor.
  • Bölgeden gelen elektrik talebinin benzer şekilde yıllık yüzde 7 artarak 2020’de 417 TWh’ye ulaşması bekleniyor. Bu, piller, transformatörler ve şalt cihazları gibi belirli ekipmanlara olan talebi artırma etkisine sahip olacaktır.
  • Su ve atık su altyapısına yapılan harcamaların yılda yüzde 11 artarak 18 milyar Suudi Arabistan Riyaline ulaşması ve membran, kompresör ve boru talebini artırması bekleniyor.
  • Petrokimya kapasitesinin bu senenin sonuna 135 Mtpa’ya ulaşması için yıllık yüzde 5 artması bekleniyor, bu da borulara, soğutuculara ve kurutuculara olan talebi artıracak.
  1. Hava & Savunma

Suudi Arabistan, toplam harcamasının önemli bir bölümünü bu sektöre tahsis ederek, dünyanın en büyük savunma harcaması yapan ülkelerinden biri. VİZYON 2030, savunmaya yatırım yapmaya devam etmek için planların ana hatlarını belirliyor ancak askeri harcamalarının yüzde 50’sini yerelleştirmek, daha fazla iş fırsatı yaratmak ve Suudi ekonomisinin kapasitesini artırmak temel hedefi. Suudi Arabistan Askeri Sanayii (SAMI), hükümetin ana yüklenicisi olarak kuruldu ve bu süreci kolaylaştıracak uzun vadeli ortak girişimler başlatıyor. İç savunma ekosistemini teşvik eden, yüksek yetenekleri ve gelişmiş bilgileri savunma sektörünün tüm segmentlerinde paylaşmak için birçok uluslararası şirketlere fırsatlar açan ortaklıklar aracılığıyla büyük ilerleme kaydediliyor. Kısacası Krallık, halkı için güvenlik ve istikrarı sağlayacak askeri bir güç olarak konumlanıyor.

Savunma için dünyanın en büyük harcama yapanlarından ülkelerinden biri

Suudi Arabistan’daki savunma ve güvenlik pazarı, dünyanın en karlı pazarları arasında. 2017 yılında, Suudi Arabistan ordusu için yaklaşık 225 milyar Suudi Arabistan Riyali harcama yapıldı.  Bu, toplam bütçesinin yüzde 28’ine denk geliyor ve savunma harcamaları açısından dünyada 4. Sırada yer alıyor. Askeri alana, gelişmiş sistemler ve kapasiteler oluşturmak için 10,2 milyar Suudi Arabistan Riyali ve askeri tıbbi hizmetler için 26,5 milyar Suudi Arabistan Riyali değerinde harcama yapıldı. Savunma harcamalarının önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzde 7,5 CAGR artarak 2022 yılına kadar 300 milyar Suudi Arabistan Riyaline ulaşması bekleniyor.

Günümüzde güvenlik, özellikle Suudi Arabistan’ın iç güvenlik, terörle mücadele ve siber güvenlik departmanlarını ilgilendiren temel bir ulusal hedeftir. İç güvenliğin önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 5’lik bir CAGR kaydetmesi ve 2017’de kaydedilen yaklaşık 97 milyar Suudi Arabistan Riyali’nden 2022’ye kadar 125 milyar Suudi Arabistan Riyaline yükselmesi bekleniyor. Siber güvenlik, yıllık yüzde 14,5 büyüme oranına sahip ve 2019 yılında 13 milyar Suudi Arabistan Riyalinin üzerine yükseldi.

Piyasa güvencesi

Suudi Arabistan hükümeti, askeri sanayi kompleksini desteklemek için önemli adımlar attı ve savunma sektörünü daha da geliştirmek için önemli çalışmaları bulunuyor. Mayıs 2017’de SAMI, hükümetin ana savunma yüklenicisi olmak, yabancı savunma şirketlerine ofset ortağı olmak ve sektörün yerelleşmesine destek olmak amacıyla kuruldu. SAMI, bir dizi uluslararası ve yerel orijinal ekipman üreticisi (OEM) ile uzun vadeli ortak girişimler kurmayı planlıyor.

SAMI, dört iş alanında hem yerel hem de uluslararası şirketlerle ortaklık yaparak, hava sistemleri, kara sistemleri, silahlar ve füzeler (mühimmat dahil) ve ayrıca Krallık içindeki savunma elektroniği için ürünler üretmeyi ve hizmetler sunmayı amaçlamaktadır.

Ağustos 2017’de, Suudi ordusu için tedarik yönetiminden savunma sanayi Ar-Ge’sini yönetmeye ve teknoloji transferine kadar değişen bir rolle Askeri Endüstriler Genel Otoritesi (GAMI) kuruldu.

Savunma endüstrisini yerelleştirme taahhüdü

 Suudi Arabistan, VİZYON 2030’a uygun olarak, toplam askeri teçhizatını mevcut yüzde 2 seviyesinden 2030 yılına kadar yüzde 50’ye yerelleştirmek için iddialı hedefler belirledi ve bu da yatırımcılar için doğal olarak heyecan verici bir pazar yaratıyor.

Suudi Arabistan, sektörün değer zincirinin yedek parçalar, zırhlı araçlar ve temel mühimmat gibi bir bölümünü geliştirmeye çoktan başladı. Son yıllarda, yerelleştirme çalışmaları çok sayıda ortak girişim (JV) ve en iyi yabancı şirketler ile yerel oyuncular arasındaki ortaklıklar aracılığıyla devam etmektedir. Örneğin:

  • BAE Systems, geçtiğimiz on yılda Suudi Arabistan’da 5 binden fazla yüksek vasıflı iş ve yetenek yarattı.
  • 2015 yılında Boeing, SAEI ve Alsalam Aircraft Company, Suudi Rotorcraft Destek Merkezi’nin ülke içi helikopter MRO tesisi açmak için bir ortak girişim kurdu.
  • 2015 yılında Lockheed Martin, Suudi merkezli Advanced Electronics Company ile ortaklaşa bir ülke içi sensör bakım tesisi açtı.
  • 2016 yılında, Sikorsky ve TAQNIA Aeronautics, S-70 Black Hawk helikopterlerinin ülke içi son montajı için bir anlaşma imzaladı.

Ekosistemi destekleyen Ar-Ge ve Ortaklıklar

Suudi Arabistan savunmasında Ar-Ge, ortaklıklar ve özel sektör katılımı ile güçlü bir ekosistem geliştirilmektedir. SAMI, Ar-Ge’ye 6 milyar Suudi Arabistan üzerinde yatırım yapmayı taahhüt etti ve 2030’a kadar 40 binden fazla iş yaratmayı hedefliyor. GAMI, savunmada Ar-Ge fonlarını yönetmek ve tahsis etmek ve ek Ar-Ge merkezleri kurmakla görevlendirildi.

Lockheed Martin, 2017 yılında gelişmiş üretim konusunda iş başında eğitim sağlamak için KACST ile ortaklık anlaşması yaptı. Ayrıca, 2017’de Raytheon ve SAMI, Krallık’ta yerli savunma, havacılık ve güvenlik yetenekleri oluşturmaya odaklanan stratejik ortaklığı duyurdu.

Invest Saudi