Dünya Bankası salgının üstesinden gelmek için Ortadoğu’da ortak bir dijital pazar oluşturmayı önerdi

Dünya Bankası (WB), Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki (MENA) gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) 2020 büyüme tahminini yüzde 5,2 olarak revize etti.

WB ayrıca, salgının üstesinden gelmek için Ortadoğu’da ortak bir dijital pazar oluşturmayı önerdi.

‘Birlikte Ticaret Yapmak: Kovid-19 sonrası dönemde MENA entegrasyonunun canlanmasına doğru’ başlıklı 120 sayfalık raporda, 2020’de MENA bölgesi ekonomilerinde yüzde 5,2 daralma beklendiği ifade edilerek, bu oranın Nisan 2020’de tahmin edilenden 4,1, Ekim 2019’daki tahmine göre ise 7,8 puan daha düşük olduğuna dikkat çekildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ortak bir dijital pazar kurulması önerilen raporda, bölge ülkelerinin Afrika ve Akdeniz ülkelerinde daha geniş pazarlarla hem ticareti, hem de dijital bağlanabilirliği geliştirmesi önerildi. Bunun üretkenliği artırmaya yardımcı olacağına ve bölgedeki esnek ve sürdürülebilir kapsamlı iş fırsatlarını teşvik edeceğine işaret edildi.

Bölge ekonomisinin 2021’de kısmen toparlanmasının beklendiği tahmin edilen raporda, bölgedeki kamu borcunun, 2019’da GSYİH’nın yaklaşık yüzde 45’i olan orandan 2022’de yüzde 58’e yükseleceğini öngörüldü.

Bölgede ve dünyanın geri kalanıyla ticaret ve entegrasyonun, koronavirüs sonrası aşamada yoksulluk oranlarının azaltılmasında ve ekonomik büyümenin canlandırılmasında hayati bir faktör olacağına işaret edilen raporda, gıda güvenliği, sağlık sistemleri, yenilenebilir enerji ve bilgi ekonomisi gibi sektörlerde bölgesel ticarete odaklanılması tavsiye edildi.

WB bünyesinde MENA ekonomisti olan Ha Nguyen, “Salgın ekonomik kayıplara neden olmaya devam ediyor ve yoksullar ile dezavantajlılar bundan orantısız bir şekilde etkileniyor. 2021 büyüme tahminleri ve beklentiler sürekli değişiyor. Ciddi belirsizliklere maruz kalsa da, V şeklinde hızlı bir toparlanma olasılığının düşük olduğunu gösteriyor” şeklinde yorum yaptı.

WB MENA Direktör Yardımcısı Ferid Belhac ise, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi, salgından önce ekonomik sorunlara maruz kaldı ve salgından 6 ay sonra, bölgesel düzeyde geçim kaynakları ve refahın yok edilmesinin ciddiyetini açıkça görebiliyoruz” dedi.

WB’nin bölge ülkelerine hastalığın yayılmasını durdurmaya ve halklarını korumaya yardımcı olmaya devam edeceğini söyleyen Belhac, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin şeffaflık, yönetişim, hukukun üstünlüğü, pazar rekabetçiliği, güven aşılama ve özel sektörü güçlendirmeye öncelik vermesinin önemine değindi.

Akdeniz Entegrasyonu Merkezi Direktörü ve Raporlama Ekibi Başkanı Blanca Moreno-Dodson da, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın entegrasyonunu engelleyen siyasi ve ekonomik engellerin üstesinden gelmek normal zamanlarda dahi zor iken, salgın buna ek bir zorluk getirdi. Sağlık ve ekonomiye ilişkin kriz, bölge ülkeleri için mali politikalarını yeniden gözden geçirme, ticaret entegrasyonunu geliştirme ve petrole olan bağımlılığı azaltma fırsatı sunuyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Şarkul Avsat