Dünya çapında koronavirüs vakalarının 40 milyonu aştı

İtalya ve Belçika gibi bir dizi Avrupa ülkesi, dünya çapında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının 40 milyonu aşmasının ardından, ikinci dalgayı kontrol altına almak amacıyla dün (Pazartesi) yeni önlemler aldıklarını duyurdu. Avrupa’da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 250 bini aşmasından saatler sonra dünya çapındaki vakaların toplamı 40 milyonu aşarken, Kovid-19 Avrupa ülkelerinde hızla yayılmaya devam ediyor.

Avrupa’da çoğu hükümet, hala etkilenen ekonomilerini canlandırmak için mücadele ettikleri için salgının ilk dalgasında uygulandığı gibi yeni bir kapanma döneminden kaçınmaya çalışıyor. Ayrıca günlük yaşamdaki yeni kısıtlamalar bazı ülkelerde vatandaşların öfkesine neden oluyor.

Bir hafta içinde hastanede tedavi altına alınan hasta sayısının yüzde 100 arttığı Belçika’da restoranlar, kafeler ve barlar dün gece sokağa çıkma yasağı eşliğinde bir ay sürecek bir önlemle kapılarını kapattı. Brüksel’de bir restoran sahibi olan Angelo Bossi, pazar günü kapanmadan önceki son müşterilerini alırken yaptığı açıklamada, “Bizi dikkate aldıklarını düşünmüyoruz. Bu beni çok üzüyor. Artık tahammül edemiyorum” dedi. Ağlamaklı bir sesle açıklamasına devam eden Bossi, “Yöneticiler, aşçılar ve bulaşıkçılar dahil herkes çok zor durumda” dedi. Avrupa ülkeleri, Mart ortası ile Haziran başı arasındaki 3 aylık kapanma nedeniyle önceden ağır bir darbe almıştı. Belçika Başbakanı Alexandre de Croo, Pazar akşamı yaptığı açıklamada, Mart’taki genel izolasyon dönemine göre “çok daha kötü” bir durumda olduklarını ifade etti.

Avrupa’da salgının merkez üssü olan İtalya, barların ve restoranların erken kapatılması ve evden çalışmanın teşvik edilmesi gibi yeni kısıtlamalar duyurdu. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, amatör futbol maçlarına ve yerel festivallere getirilen kısıtlamaları da duyurarak, “Zaman kaybedemeyiz” dedi.

Ülkenin yarısı “kırmızı bölge” kategorisine alınan Polonya’da hükümet, ulusal stadyumun hastanelerdeki yoğunluğu hafifletmek için Kovid-19 hastalarını tedavi etmek amacıyla sahra hastanesi olarak kullanılacağını duyurdu.

İsviçre’de ise, bir hafta içinde iki katına çıkan vakaların ardından halka açık yerlerde maske takma zorunluluğu getirilirken toplanmalara da kısıtlamalar getirildi. İsviçre Sağlık Bakanı Alain Berset, “İkinci dalga beklediğimizden daha erken ve daha güçlü geldi. Ancak buna hazırlıklıyız” dedi.

Fransa hükümeti, dün (pazartesi) Paris dahil 9 şehirde 20 milyon kişiyi etkileyen gece sokağa çıkma yasağını getirdi. Yetkililer Cumartesi günü 32 bin 400 yeni vaka kaydedildiğini açıklamıştı.

Melbourne karantina kısıtlamalarını hafifletti

Avrupa ülkeleri yeni kısıtlamalar getirirken, Avustralya’nın en büyük ikinci şehri Melbourne karantina kısıtlamalarını hafifletti. Bunun üzerine ülkedeki vatandaşlar, 100 günden fazla kapalı olan kuaför salonlarına ve golf sahalarına akın etti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Melbourne’ün başkenti Victoria eyaletinde günlük vaka sayısı 700’e yükseldi. Ancak aylar süren sıkı bir tecritten sonra bu sayı günde bir vakaya kadar düştü ve dün (Pazartesi) sadece 4 yeni vaka kaydedildi. Melbourne’da bir kuaför salonu sahibi olan Daniel Choi, Aralık ayına kadar tüm randevuların dolu olduğunu söyledi. Choi, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Dünden beri birçok kişiden saçını kesmek istediğini söyleyen mesajlar aldım. Değişiklik istiyorlar” dedi.

Melbourne’de Temmuz ayından bu yana ilk kez 5 milyon vatandaşın günde en fazla iki saat dışarı çıkmalarına izin verilirken, yetkililer restoranların ve diğer birçok perakendecinin en erken Kasım ayına kadar kapalı kalmasını emretti.

İsrail’de bazı kısıtlamalar kaldırıldı

İsrail hükümeti ise, vatandaşların evlerinden bir kilometre öteye gitmelerini engelleyen kısıtlamaların yanı sıra, anaokulları, plajlar ve milli parkların kapatılması yönündeki kısıtlamaları kaldırdı. 40 yaşındaki Talia Zinkin, iki yaşındaki oğlunu kreşe göndermeden önce çok tereddüt ettiğini belirterek, “Ama diğer çocuklarla bir arada olmasından dolayı mutlu olacağını düşündüm” dedi. Kudüs’teki bir parkta küçük çocuğuyla oynayan anne, “Normal hayata dönmeye çalışmalıyız” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore, UNICEF’in Kovid-19’a karşı onaylanmış aşılar mevcut olur olmaz hızla büyük aşı kampanyaları başlatabilmek için 2021 sonuna kadar önceden bir milyar doz depolamak istediğini duyurdu. Fore basına yaptığı açıklamada, “Dünyayı Kovid-19’a karşı aşılamak, yakında insanlık tarihinin en büyük görevlerinden biri olacak. Aşı üretiminde olabildiğince hızlı ilerlemeliyiz. Bu yüzden hemen harekete geçmeliyiz ve hızlı olmalıyız. Yıl sonuna kadar, hızlı ve en iyi maliyetle kullanılabilecek yarım milyardan fazla kullanıma hazır aşıya sahip olacağız. UNICEF, 2020 yılı sonuna kadar 530 milyon aşı depolamak istiyor” ifadelerini kullandı. Fore, bunun büyüklüğüne dikkat çekmek için “Dünyayı bir buçuk kez dolaşmaya yeter” dedi.

2019’un sonunda salgının başlamasından bu yana 1,1 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan Kovid-19 salgınına karşı şu anda mevcut bir aşı geliştirilemedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı rakamlara göre şuan çeşitli geliştirme ve test aşamalarında olan yaklaşık 200 deneysel aşı var ve yaklaşık 10 tanesi sağlık yetkilileri tarafından değerlendirme ve olası ruhsatlandırma öncesi sürecin son aşamasına geldi.

Resmi makamlar, uluslararası kurum ve kuruluşlar ile şirketler arasında işbirliğine dayalı bir ittifak olan GAVI (Aşı ve Bağışıklama İçin Küresel İşbirliği), dozlar ve güvenli imha için 5 milyon kutu satın almaya yönelik fon sağladığını duyurdu.

UNICEF, dünyadaki en büyük aşı müşterisiyken aynı zamanda tedarikin koordinasyonundan da sorumlu. UNICEF, aşılar ısıya duyarlı olduğu için soğuk zincirin devamlılığını sağlamak amacıyla WHO ile güncel yöntemleri de belirlemeye başladı.

Şarkul Avsat