Lübnan’da hükümet koronavirüs tedbirlerini ihlal edenlere karşı harekete geçti

Lübnan iç güvenlik güçleri, vaka sayılarındaki artışı sebebiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı güvenlik önlemlerini artırdı. Yeni uygulamalar başlatma kararı, Lübnan İçişleri ve Belediyeler Bakanı emekli Tuğgeneral Muhammed Fehmi ve Koronavirüsle Mücadelede Önleyici Tedbirler ve Önlemler İzleme Komisyonu tavsiyeleri ve kararları ile alındı. Yolculuklar sırasında koruyucu maske takma zorunluluğu getirildi.

Geçen hafta Beyrut’a uçak ile gelenler arasında 57 vaka tespit edildi. Günlük vaka sayısı ise bin 200’ü aştı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan tarafından geçen hafta sonu yapılan açıklamada koronavirüs aşısının ülkeye bu yılın sonundan önce ulaşacağına dair söz vermesi tartışmalara neden oldu. Ulusal Sağlık Dairesi Başkanı Dr. İsmail Sukkariye “Sağlık hak ve şereftir” diyerek konu ile ilgili şaşkınlığını dile getirdi.

Dr. İsmail Sukkariye açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Bu, Rusya’nın sözünü verdiği aşının uluslararası alandaki durumunu yansıtmıyor. Aşı halen üretimi, etkinliği ve yan etkilerine ilişkin birçok soru ile karşı karşıya ve mali hesapları ve küresel siyasi çıkarları kontrol eden FDA ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi küresel bilimsel platformlar tarafından da onaylanmadı. Bakanın geçmişte ortaya koyduğu halk sağlığına yönelik çabalarından şüphe edilemez. Ancak karmaşık bir konu olan koronavirüs bilgide doğruluğu, adımların ve duyurulan yöntemlerin özenle seçilmesini ve konunun derinlerine inilmesini gerektiriyor.”

İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi, salgından etkilenen 79 kasaba ve köylerde kapatılma uygulamasının hayata geçirilmesi ve sıkı önlemlerin aynı şekilde sürdürülmesi kararlarını içeren üçüncü planı onayladı. Zira köylerde ve kasabalarda yeni vakalar kaydedilmeye devam ediliyor. Bu durum güvenlik güçlerinin önlemlere uymayan kişileri sıkı bir şekilde takip etmelerini gerektiriyor.

Ülkenin güneyinde ise vaka sayıları artıyor. Güney bölgesi Bölge Komutanlığı çalışmaları kapsamında bölgede güvenlik güçleri devriye gezmeye başladı. Özellikle başta Sayda’da olmak üzere birçok bölgede sabit ve mobil kontrol noktaları kuruldu. Güvenlik güçleri yaya veya araba ile geçiş yapan kişilerin maske takıp takmadıklarını kontrol ediyorlar.

Söz konusu önlemler Zahrani, Sur ve Jezzine bölgelerinde de uygulandı. Maske kullanmayan yaklaşık 200 kişi hakkında işlem yapıldı.

Şarkul Avsat