İsveç’in Riyad Büyükelçisi’nden Suudi Arabistan’ın kadınlara yönelik reformlarına övgü

İskandinav ülkeleri, Suudi Arabistan’ın G20 dönem başkanlığı altında kadınları destekleme ve güçlendirme konusundaki deneyimlerini, son yıllarda elde ettikleri ekonomik faydaları ve bu deneyimden çıkarılan dersleri gözden geçirecek.

Şarku’l Avsat’a demeç veren İsveç’in Riyad Büyükelçisi Niclas Trouve, İskandinav ülkeleri İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda büyükelçiliklerinin bugün düzenlenecek Women20 (W20) Zirvesi sırasında paralel bir oturuma ev sahipliği yapacağını bildirdi.

Resmi olarak tanınan G20 gruplarından olan W20 oturumunda, kadınları güçlendirmenin ekonomik faydalarına ve bu ülkelerin deneyimlerinden istifade etmeye odaklanılacak.

Trouve, “Kadınları güçlendirmenin kritik yönleri ve bunun toplum için faydalarını vurgulamak için Suudi Arabistan’ın G20 dönem başkanlığı çerçevesinde W20 ile birlikte çalışmaktan çok mutluyuz” dedi.

İsveçli Büyükelçi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının son 7 ayda yayılmış olmasına ve W20 için planlanan olayların çoğunun iptal edilmesine rağmen, Suudi Arabistan’ın kadınların güçlendirilmesi ve W20’nin çalışmasını G20 için bir öncelik haline getirebildiğini belirtti.

İsveç’in Riyad Büyükelçisi Niclas Trouve

Trouve, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nun bir parçası olarak kadınların işgücü piyasasına ve toplumun diğer kesimlerine etkin katılımını artırmak için başlattığı birçok reformu görmekten çok mutlu olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı;

“Dünya Bankası, Suudi ekonomisinin 2017’den beri cinsiyet eşitliği açısından dünyanın en gelişmiş ekonomisi olduğunu belirtti. İnsan Kaynakları ve Sosyal Gelişim Bakanlığı, çalışanlar arasında maaşlarda cinsiyete dayalı ayrımcılık yapılmamasını sağlama yönünde karar aldı. Tüm bu adımlar, kadınların güçlenmesini artırmak ve 2030 Vizyonu’nu gerçekleştirmek için çok önemli.”

W20 oturumunda açılış konuşmasını yapacak olan Büyükelçi, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, insan kaynaklarının yüzde 50’si boşta iken herhangi bir toplumun tüm potansiyelini kullanmasının imkansız olduğunu söyledi.

Trouve, “Gelir düzeyinden bağımsız olarak her ülke, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesini teşvik ederek büyümeyi artırabilir, ekonominin çeşitlenmesine yardımcı olabilir ve GSYİH’yi yükseltebilir” şeklinde konuştu.

70’li yıllarından beri, kadınların işgücü piyasasına katılımının İskandinav ülkelerinde önemli ölçüde arttığına işaret eden Büyükelçi, tüm bunların kadınların daha güçlenmesine yol açan reformlar ile başarıldığına vurgu yaptı.

Şarkul Avsat