Tunus tüm eyaletlerinde sokağa çıkma yasağı başlattı

Tunuslu yetkililer dün (Salı) akşam 20.00’den sabah 05.00’e kadar tüm eyaletlerde sokağa çıkma yasağı başlattı. Bu karar ülkedeki epidemiyolojik durumunun kötüleşmesi ve kayıtlara geçen toplam vaka sayısının 40 bini aşmasının ardından geldi.

Söz konusu karar, Tunus, Aryana, Bin Arus ve Manuba’nın yanı sıra Sousse ve Munastır da dahil olmak üzere eyalette uygulanan, sokağa çıkma yasağı ile virüsün yayılmasını kontrol altına almayı amaçlayan benzer bir kararın genişletilmesi kapsamında geliyor.

Tunus’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Hişam el-Meşişi, eyalet yöneticilerine, merkezi hükümete başvurmadan kendi bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulama yetkisi verdi.

Meşişi, üst düzey hükümet yetkililerinin, gece sokağa çıkma yasağının uygulanıp uygulanmamasının ve sokağa çıkma yasağının zamanlamasının, bölgedeki salgın durumuna göre ilgili bölgesel komitelere başvurmalarının ardından duyurduklarını açıkladı.

Tunus Sağlık Bakanlığı, ülke çapında 17-18 Ekim tarihlerinde 2 bin 185 vakanın daha kaydedilmesi ile Şubat ayından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısının 42 bin 727’ye yükseldiğini duyurdu. Belirtilen zaman aralığında 61 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 687’ye yükseldi. Ölüm oranının her 100 bin kişide yüzde 5,8 oranında olduğu tahmin edildi.

Ülkede 18 Ekim’de 77 kişinin daha hastaneye yatırılması ile hastanelerde tedavi görmekte olan hasta sayısı 978’e yükseldi. Ayrıca 173 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğü ve bu kişilerden 103’ünün solunum cihazına bağlı olduğu bilgisi verildi.

Bu sırada, Tunus Eğitim Bakanlığı okul çevrelerinde kaydedilen koronavirüs vakaları ile ilgili olarak, 513’ü öğrenci, 510 öğretmen, 101 idari çalışan ve 37 işçi olmak üzere toplam bin 161 vakanın kaydedildiğini duyurdu. Bakanlık hastalığa yakalandığından şüphelenilen kişi sayısının 3 bin 146’ya çıktığını, bu sebeple gelecek dönemde doğrulanan vaka sayısının yükselebileceğini açıkladı.

Tunus Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yeni ve Gelişen Hastalıklar Milli Gözlemevi Genel Müdürü Nassaf bin Aliyye, sağlık çevrelerindeki vaka sayısının yaklaşık 2 bin olduğunun tahmin edildiğini bunun sağlık sektörünün gerekli ekipmanla güçlendirilmesinin ve vaka sayılarının düşürülmesi için sağlık protokollerinin ciddi bir şekilde uygulanmasını gerektirdiğini belirtti.

Şarkul Avsat