Suudi Arabistan’da aktif vaka sayılarında düşüş devam ediyor

Suudi Arabistan’da koronavirüs aktif vaka eğrisi, vaka sayısının 9 bin sınırının altında seyretmesi ile düşmeye devam ediyor.

Ülkede, hala tedavi görmekte olan vaka sayısının 8 bin 423 kişi olduğu, ve bu kişilerden 804’ünün yoğun bakımda tedavi gördüğü kaydedildi. Öte yandan 445 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam vaka sayısı 329 bin 715’e ulaştı.

Ülkede 405 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısı 343 bin 373’e yükseldi. 18 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülkedeki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 5 bin 235’e çıktı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Suudi Arabistan’ın Mescid-i Nebevi’de umre yapılması ve namaz kılınması için kademeli geri dönüş kapsamında alınan önlemlerin, vatandaşların ve bölge sakinlerinin koronavirüse karşı sağlıklarının korunmasını sağladığını vurguladı.

İİT Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin dün yaptığı bir açıklamada, Suudi Arabistan’ın, islam şeriatının gayelerinden olan kendini koruma kuralını gerçekleştirdiğini belirterek misafirlerin sağlıklarının korunması için en üst düzeyde alınan önlemlere övgüde bulundu.

Genel Sekreter, Umre ibadetinin yeniden başlatılması kapsamında çaba sarf edildiğini ve ciddi önlemler alındığını belirtti.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkenin iki kutsal mekanları ziyaret eden kişilerin güvenliğinin güvence altına alınmasına yönelik çalışmalar yapmasına övgüde bulunmuştu.

Bahreyn

Bahreyn Sağlık Bakanlığı, pazar gününden itibaren, çocuklarının okul sıralarına dönmelerine razı olan ebeveynler için, devlet okullarında ve özel okullarda tüm seviyelerde öğrencilerin kısmi olarak okullara döneceğini duyurdu. Bakanlık öğrencilerinin güvenli bir şekilde geri dönmesinin sağlanması için Eğitim ve Öğretim Bakanlığı ile koordineli olarak hazırlanıldığını ve öğrencilerin dönüşümlü olarak okula gideceklerini açıkladı.

Bahreyn Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Velid el-Mani, cumartesi gününden itibaren restoran ve kafelerde iç mekanlarda 30 kişiyi geçmeyecek şekilde yeniden hizmete açılmasına, “nargile” hizmetlerinin ise sadece açık alanlarda verilmesine izin verileceğini duyurdu. Söz konusu kararın, ulusal sağlık ekibinin tavsiyelerine göre, periyodik olarak incelenen, gelişmelere ve verilere dayanarak alındığı belirtildi.

Bahreyn Sağlık Bakanlığı bir kişinin virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini bildirdiği açıklamasında toplam ölüm sayısının 305 kişiye yükseldiğini duyurdu. Ülkede 309 yeni vaka kaydedilirken 406 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşen sayısının 75 bin 89’a yükseldiğini kaydetti. Aktif vaka sayısı ise 3 bin 139 olarak kayıtlara geçti.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) iki kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiği böylece can kaybının 472’ye yükseldiği ve bin 538 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 119 bin 132’ye yükseldiği duyuruldu. Ayrıca ülkede iyileşen vaka sayısının 111 bin 814’e ulaştığı açıklandı.

Umman

Umman Sağlık Bakanlığı 451 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 111 bin 484’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlık 11 bin 484 vakadan 97 bin 367’sinin sağlığına kavuştuğunu, toplam bin 137 kişinin işe virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Umman Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Koronavirüsle Yüksek Mücadele Komitesi, 24 Ekim Cumartesi günü sabah 05.00’den itibaren sokağa çıkma yasağının sona erdirilmesine karar verildiğini açıkladı.

Reuters’ın aktardığına göre, Yüksek Komite tarafından düzenlenen toplantı sırasında, hastalığı yakalanan vakalar ve hastalık sebebiyle yaşamını yitiren kişi sayılarına ilişkin raporlar incelendi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Yüksek Komite tüm öğrenciler için eğitim yılının 1 Kasım Pazar günü başlamasına karar verildiğini doğruladı.

Kuveyt

Kuveyt’te 813 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 118 bin 531’e yükseldiği ve 7 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesi ile toplam vefat sayısının 721’e yükseldiği duyuruldu.

Öte yandan 718 hastanın daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısının 109 bin 916’ya yükseldiği kayıtlara geçti.

Katar

Katar’da bir kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesi ile toplam ölü sayısı 225’e yükselirken, 266 yeni vakanın daha tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 130 bin 210’a yükseldi. Ülke genelinde 227 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen kişi sayısı 127 bin 93’e ulaştı.

Şarku’l Avsat