ABD’de bir öğrenci ‘Zoom’ üzerinden verilen derse üç defa katılmadığı için gözaltına alınabilir

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir yedinci sınıf öğrencisi, Zoom uygulaması üzerinden verilen canlı derse üç defa katılmamasının ardından gözaltına alınmakla tehdit edildi.

CNN’e göre söz konusu öğrencinin babası Mark Mastrov, kısa süre önce Lafayette’deki Stanley Ortaokulu’ndan, oğlunun geçerli bir mazereti olmadan Zoom üzerinden verilen üç derste devamsızlık yaptığına dair bir mektup aldığını söyledi.

Kaliforniya yasalarına göre bu mektup, öğrencinin okuldan kaçtığının aileye bildirilmesi olarak kabul ediliyor.

Mastrov, mektupta oğlunun artık okuldan kaçan bir öğrenci olarak sınıflandırıldığı için, eğer okula gitmeye zorlamazlarsa kendilerine dava açılacağını ve oğullarının gözaltına alınabileceğini bildirdi.

Baba CNN’e verdiği demeçte; “Onlara şunu söyledim: Gelip oğlumu evimde gözaltına almaya mı çalışacaksınız, yoksa onu her gün belirlenen saatte derse girmeye zorlamadığım için bana para cezası mı vereceksiniz?” dedi.

Stanley Ortaokulu Müdürü Betsy Balmat ise, okul yönetim kurullarının, uzaktan eğitime katılımı zorlama konusundaki planı kabul etmesini gerektiren yeni Kaliforniya yasası nedeniyle aileye mektubu göndermek zorunda olduğunu söyledi.

Balmat, “Mektup, öğrenci katılım değerlendirme kurullarımızın devlete karşı sorumluluğumuzun bir parçasıdır. Her zaman olduğu gibi, okulların öğrencilerin katılımı ve öğrenimini sağlama sorumluluğu vardır” şeklinde konuştu.

Kaliforniya, bazı ebeveynlerin aşırı ve acımasız bulduğu katı devamsızlık yasalarıyla tanınıyor.

Ceza kanununa göre, çocuğu geçerli bir mazereti olmaksızın eğitim yılının yüzde 10’undan fazla devamsızlık yapan bir ebeveyne 2 bin dolara kadar para cezası veya bir yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Şarkul Avsat