Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

Kuzey Kore uyardı: Çin’den gelen sarı toz bulutu koronavirüs taşıyabilir

Kuzey Kore’de, Çin’den gelen ‘sarı toz’ bulutunun ülkeye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) getireceği endişesiyle halka evlerinden çıkmama uyarısı yapıldı.

BBC’ye göre dün yapılan uyarının ardından başkent Pyongyang sokakları tamamen boşaldı.

Kuzey Kore devlet televizyonu KCTV, toz bulutu uyarısı yaparak, bu bulutların toksik maddeler, virüs ve patojenik mikroorganizmalar içerdiğini öne sürdü.

Yetkililer ayrıca ülke çapında tüm inşaat çalışmalarını da yasakladı.

Kuzey Kore, salgının patlak verdiği Çin ile komşu olmasına rağmen, ülkede şimdiye kadar koronavirüs vakası tespit edilmediğini iddia ediyor.

Ancak Ocak ayından bu yana sınırları kapalı tutan ülke salgın nedeniyle teyakkuz haline geçmiş durumda.

Kuzey Kore’nin iddia ettiği gibi mevsimsel toz bulutlarıyla koronavirüs arasında bir bağlantı olabileceğine dair henüz bir kanıt yok.

Buna rağmen Türkmenistan’da da ‘virüs yüklü toz bulutları’ nedeniyle halkın maske takması tavsiye edilmişti.

Toz bulutları Kovid-19 getirebilir mi?

Kuzey Kore devlet medyası, koronavirüsün havadan bulaştığını gösteren araştırmalara atıfta bulunarak, toz bulutunun ciddiye alınması gerektiğini bildirdi.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri, koronavirüsün ‘saatlerce’ havada asılı kalabileceğini açıkladı ancak uzmanlar, özellikle açık havada bu yolla bir kişiye koronavirüs bulaşmasının çok nadir bir durum olduğunun altını çizdi.

Kore Yarımadası’nda söz konusu toz bulutları bugün dağıldı ve hafta sonunda da durumun bu şekilde devam etmesi bekleniyor.

Şarku’l Avsat