İran’daki koronavirüs salgınında rekor artışlar yaşanıyor

İran’da son 72 saat içinde Kovid-19 salgınında 6 binden fazla vaka ile yeni bir artışa tanık oldu. Günlük en yüksek vaka rekoru kırıldı. 27 eyalette “kırmızı durum” devam ederken yetkililer salgının yukarı yönlü bir seyir takip etmesi nedeniyle bugünden geçerli olmak üzere durumun kritik olduğu 43 ilçede yeni kısıtlamalar getirileceğini duyurdular.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari düzenlediği basın toplantısında, ilk kez cuma günü 6 bin 134 yeni vaka ile 6 bin barajının aşılmasından sonra teşhis edilen 6 bin 191 yeni bulaşın yeni bir rekora işaret ettiğini, toplam vaka sayısını 568 bin 896’ya yükseldiğini bildirdi.

Bir günde kaydedilen 296 ölüm vakasıyla günlük vefat 300’e yaklaşırken yaşamını yitirenlerin sayısı da toplam 32 bin 616’ya yükseldi. Bu veriler İran’ı Ortadoğu bölgesinde koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke haline getiriyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2 bin 41 kişi tedavi görmek üzere hastanelere başvururken yoğun bakım ünitelerindeki kritik vaka sayısı 4 bin 969’a ulaştı. Yine İran Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre şu ana kadar toplam 4 milyon 719 bin test yapıldı. 455 bin kişi virüsü yenerek sağlığına kavuştu.

Ülkedeki 31 eyaletin 27’si halen kırmızı kategoride yer alıyor. Başkent Tahran durumu ciddi olan şehirler listesinin başında yer almayı sürdürüyor. Kırmızı kategoriyi kuzeydeki 4 eyaleti kapsayan “turuncu alarm durumu” takip ediyor. Sarı ve beyaz kategoride ise herhangi bir şehir bulunmuyor.

ISNA ajansı, Sağlık Bakanlığı sözcüsü Lari’nin ülke genelindeki 43 ilçenin salgın sebebiyle kriz durumunda bulunduğu ifadelerine yer verdi. Sözcü, çalışma kategorilerinin 4 gruba ayrıldığına, pazartesi gününden itibaren kısıtlamaların sıkılaştırılacağına ve ikinci, üçüncü ve dördüncü gruplara bir hafta süreyle karantina tedbirleri uygulanmaya başlanacağına dikkat çekti. Hükümetten yapılan açıklamalar söz konusu talimatlara uyulmaması halinde yüksek para cezaları kesileceği ve uzun süreli kapatma tedbirlerinin uygulanacağı yönünde.

Sosyal medya, Sağlık Bakanı Said Nemeki’nin Koronavirüsle Mücadele Ulusal Kurulu’nun ibadethanelerin kapatılması konusunda henüz bir karar almadığı, Sağlık Bakanlığı uzmanlarının buralarda daha iyi sağlık protokollerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü ifadelerine yer verdi.

İran Sağlık Bakan Yardımcısı Kasım Can Babai ise artık ülkedeki asıl endişenin salgın semptomları göstermeyen veya hafif semptom gösterenler olduğunu kaydetti. Babai, bu durumda olanların test yaptırmaları için sağlık merkezlerine gitmelerini istedi.

Mehr ajansı, Sağlık Sistemi Kurumu Yüksek Kurulu Üyesi Hüseyin Kışlaki’nin İran’daki koronavirüs vakalarının sayısının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilerin 3 ila 4 kat üzerinde olduğu yönündeki açıklamasına yer verdi. Resmi istatistiklerin güvenilirliğini sorgulamak için sağlık personelinin saha raporlarına işaret eden Kışlaki, açıklananın diğer ülkelerin verilerinden “daha az göründüğüne” dikkat çekti. Kışlaki ayrıca sağlık kadroları tarafından koronavirüs nedeniyle öldüğü teyit edilmesine rağmen bazı vefatların Kovid-19 olarak kayıt altına alınmadığını vurguladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Mesud Merdani geçen hafta gerçek ölü sayısının resmi istatistiklerde belirtilen rakamların iki buçuk katı olduğunu söyledi. Sağlık Bakan Yardımcısı İrec Herirçi de daha önce yaptığı bir açıklamada gerçek ölü sayısının resmi istatistiklerin 2,5 katı olduğunu bildirmişti.

ILNA ajansı bundan yaklaşık 10 gün önce, İran Meclisi’ndeki Sağlık Komisyon Üyesi Muhammed Ali Muhsini Bendebi’nin, “Ölüm istatistiklerinin, koronavirüs enfeksiyonu sebebiyle evlerinde yaşamını yitirenleri kapsamadığı” açıklamasını aktarmıştı. Bendebi açıklamasında ayrıca, “Sağlık Bakanlığı vaka sayılarında hastanelere kabul edilen ve test sonucu pozitif çıkan veya hastanelerde ölenleri istatistiklere dahil ediyor” ifadelerini aktardı.

Sağlık Bakanı Said Nemeki geçen çarşamba günü resmi verilerle ilgili şüphe uyandıran bazı mercileri eleştirerek ülkesindeki istatistiklerin “dünyanın en şeffaf” ve “en savunulabilir” veriler olduğunu ileri sürmüştü.

ILNA ajansı, İran Meclisi Eğitim ve Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcısı Muhammed Vahidi’nin “3,5 milyon öğrencinin internet üzerinden başlatılan eğitim programına erişemediğini ve bu öğrencilerin yaşadıkları bölgelerde internet imkanı bulunmadığı” açıklamasına yer verdi.

Şarkul Avsat