Araştırma: Koronavirüsü atlatanların antikorları çok hızlı şekilde düşüyor

İngiliz araştırmacılar, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandıktan sonra iyileşen kişilerde antikor seviyesinin ‘çok hızlı düştüğünü’, bunun da bir kişinin koronavirüse birden fazla kez yakalanabileceği anlamına geldiğini bildirdi.

Antikorlar, bağışıklık savunmamızın önemli bir parçası ve virüsün hücrelerimize girmesini engelliyor.

BBC’ye göre Imperial College London’a bağlı araştırmacılar, İngiltere’de Haziran ve Eylül aylarında 350 binden fazla kişiye antikor testi yaptı.

Çalışmada, Haziran ayı sonu ile Temmuz başında her bin kişiden 60’ında antikorlara rastlandı ancak Eylül ayında bu sayı her bin kişide 44’e geriledi.

Bu da, söz konusu süre içerisinde koronavirüse yakalanan kişilerde antikor düzeyinin yüzde 26 azaldığını gösteriyor.

Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçlara göre insanların koronavirüse yakalandıktan sonra oluşturdukları bağışıklığın hızla kaybolduğunu, bunun da da onların birkaç kez enfeksiyon riski altında oldukları anlamına geldiğini belirtti.

Çalışmaya katılan Dr. Helen Ward, “Bağışıklık oldukça hızlı bir şekilde azalıyor. Testlerimizin ilk turundan sadece üç ay sonra, antikorlarda yüzde 26 düşüş gördük. Düşüş, daha genç yaş gruplarına kıyasla 65 yaşın üstündekilerde ve semptomları olmayanlarda daha fazlaydı” açıklamasında bulundu.

Araştırmacılar, bağışıklık azalsa bile ‘ilk enfeksiyondan daha hafif olması koşuluyla’, vücudun ikinci enfeksiyonla savaşmaya iten bir ‘bağışıklık belleğine’ sahip olabileceğini söyledi.

Vücut antikorları uzun vadede tutamazsa, bu aşının kalıcı koruma sağlayamayacağı anlamına gelebilir.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 43 milyon 824 bini aştı.

Koronavirüs nedeniyle şu ana kadar 1 milyon 165 bine yakın kişi hayatını kaybederken, 32 milyon 205 bin kişi de iyileşti.

Şarkul Avsat