Avrupa’da koronavirüs krizi derinleşiyor

Avrupalı liderler, Kovid-19 salgınının yetkilileri yeni kısıtlamalar getirmeye zorladığı bir dönemde, önümüzdeki ayların zor geçeceği uyarısında bulundular.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ilaç şirketi tarafından geliştirilen aşı, yaşça büyüklerde ve gençlerde bağışıklık tepkilerini uyardı. Aşının gelecek yıla kadar yaygın tedavüle girmeyeceği uyarısında bulunan İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise “Henüz o aşamaya gelmedik” ifadelerini kullandı.

Ülkelerde ise salgın sahnesi oldukça kasvetli. Başta pazar günü 50 binden fazla günlük yeni vaka kaydeden Fransa olmak üzere bazı ülkelerde salgına dair rekor artışlar yaşandı. Avrupa Kıtası’ndaki toplam can kabı 250 bini aştı.

Hükümetler, önümüzdeki yılın başlarında ekonomiyi zora sokacak izolasyonlardan var güçleriyle kaçınmaya çalışıyor. Ancak vaka artışları salgına dair kontrolleri sıkılaştırmaya zorluyor.

Bild gazetesinin haberine göre Almanya Şansölyesi Angela Merkel, mensubu olduğu Hristiyan Demokrat Birliği Partisi’nin liderler toplantısında yaptığı açıklamada “Çok çok zor aylarla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Her ne kadar Almanya salgında diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha iyi bir performans gösteriş olsa da vakalarda keskin bir artışa şahit oldu. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO), iş ortamı endeksinde dün düşüş yaşandığını bildirdi.

Belçikalı bir yetkili dün yaptığı açıklamada Kovid-19 vakalarında artış yaşanmaya devam etmesi halinde yoğun bakım ünitelerindeki boş yatakların iki hafta içinde kullanılamayacağını bildirdi. 11 milyonun üzerinde nüfusa sahip Belçika, Çekya’nın ardından Avrupa’da kişi başına düşen en yüksek vaka oranlarına sahip ikinci ülke konumunda. Çekya’daki vaka sayısı her 13 günde bir ikiye katlanıyor. 20 Ekim’de 18 binden fazla vaka ile rekor kaydedilen ülkede bahar dönemindeki salgın dalgasında bulaşın en az 10 kat arttığına dikkat çekiliyor.

Yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hasta sayısı da sekiz günde bir ikiye katlanıyor. Pazar günü 757 kişinin yoğun bakımda olduğu, 4 bin 827 kişinin ise hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi.

Belçika Kriz Masası Sözcüsü Yves Van Laethem düzenlediği basın toplantısında salgına ilişkin yüksek oranlar kaydedilmeye devam edilmesi halinde ülkedeki yoğun bakım yataklarının iki hafta içerisinde dolacağını söyledi. Laethem açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Dört gün içerisinde, hafta sonunun gelişiyle birlikte yoğun bakımda bin hasta eşiğini aşacağız. Davranışlarımız bu eğriyi değiştirmediği takdirde yoğun bakımda maksimum kapasitemiz olan 2 bin yatağı doldurabiliriz.”

Avrupa’da virüsten en fazla etkilenen yerlerden biri olan Brüksel’de cumartesi günü tüm kültür ve spor tesislerinin kapatılması emri verdi. Aynı zamanda dün itibariyle daha uzun süreli sokağa çıkma yasaklarının uygulanacağı duyuruldu.

Reuters’ın haberine göre dünya genelinde en yüksek Kovid-19 ölüm oranlarına sahip olan Belçika’da Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 10 bin 899’a ulaştı.

Fransa’da ise Bilim Kurulu Başkanı Jean-François Delfraissy dün RTL radyosuna verdiği demeçte, ülkede her gün 100 bin yeni Kovid-19 vakası kaydedilebileceği tahmininde bulundu. Bu öngörü, yetkililer tarafından açıklanan sayıların iki katına denk geliyor. Delfraissy konuyla ilgili şunları söyledi:

“Günde 50 binin üzerinde vaka kaydedilmesi olası. Bilim Kurulu olarak günde 100 bin vakaya varma noktasında olduğumuzu tahmin ediyoruz.”

Şarkul Avsat