Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani’nin “Twitter”da yayınladığı Safer petrol tankerinin uydu görüntüsü.

Londra: Safer petrol tankerinin güvenliğinden Husiler sorumlu

İngiltere’nin Yemen Büyükelçiliği, Ras İsa Limanı’ndaki “Safer” petrol tankerinde sızıntı olması durumunda, bundan Husi milislerinin sorumlu tutulacağını açıkladı

İngiltere’nin Yemen Büyükelçiliği, Hudeyde’nin kuzeyindeki Ras İsa Limanı’nda demirleyen “Safer” petrol tankerinde sızıntı olması halinde, bundan Husi milislerini sorumlu tutacağını duyurdu.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, İran destekli milisleri, herhangi bir kısıtlama, ön koşul ve gecikme olmaksızın gemiye giriş izni vererek BM ile kapsamlı bir işbirliği yapmaya çağırdı. Büyükelçi ayrıca, “BM ekibinin gemiye girişine izin verilmediği takdirde, bölgede oluşabilecek felaketlerden Husi milisleri sorumludur” açıklamalarını yaptı.

Taraflar mühendislerin değerlendirmesi ardından gelecek tavsiyelere uymaya çağrılırken, “olası bir felaketi önlemek için mümkün olan her şeyin yapılmasının Yemen’in yararına olacağı” vurgulandı.

Yemen Hükümeti Pazar günü, olası bir felaket habercisi olan Safer petrol tankerinin durumuna ilişkin uyarıda bulunmuştu. Geçtiğimiz aylarda BM ile gerçekleştirilen uluslararası çabalar sonucu, ekiplerin tankeri değerlendirme, onarma ve deposunda bulunan petrolü çıkarma konusunda Husiler ikna edilememişti.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, “Safer” petrol tankerinde patlama, sızıntı ve batma belirtilerinin olduğu bir uydu fotoğrafı yayınladı.

El-İryani, Husilerin yıllardır dosyayı manipüle etmeye çalıştığını, ve bu durumu siyasi ve ekonomik kazançlar elde etmek için kullanmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, tankerin olası bir patlama durumunda korkunç ekonomik ve çevresel felaketlere yol açacağı ve milyar dolarlık kayıplara neden olacağı konularında, husilerin herhangi bir endişeye sahip olmadığını aktardı. Söz konusu durumda 1 milyon varilden fazla petrolün Kızıldenize dökülmesine neden olacağını bildirildi.

İryani, “Uluslararası barışı ve güvenliği sağlamaktan sorumlu Uluslararası Toplum ve Güvenlik Konseyinin, bu felaketi durdurma noktasında derhal harekete geçmesi gerektiğini ve önümüzdeki 10 yıl boyunca güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunması gerektiğini” söyledi. Öte yandan, Yemen’de ve Uluslararası denizcilik hatlarında Safer petrol tankına ilişkin riskleri kontrol altına almaya yönelik Husi milislerine baskı yapılması çağrısında bulundu.

Şarkul Avsat