Sisi ve Burhan, Nahda Barajı için ‘bağlayıcı bir anlaşma’ istiyorlar

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan arasındaki görüşme, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Mısır’ın Nahda Barajı konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmaması halinde barajı ‘patlatabileceğini’ söylemesinin ardından gerçekleşti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, 27 Ekim’de Kahire’de bir araya geldiler. İki isim yaptıkları açıklamalarda Etiyopya’nın inşa ettiği Nahda (Rönesans) Barajı ile ilgili ‘yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya’ ulaşma gerekliliğine bağlılıklarını yinelediler.

Afrika Birliği’nin (AfB) dönem başkanı Güney Afrika da Sisi ve Burhan görüşmesiyle eş zamanlı olarak, geçen Ağustos ayının sonlarından bu yana durgun olan müzakereleri yeniden başlatmak ve anlaşmazlıkların üstesinden gelmenin yollarını tartışmak amacıyla Mısır, Sudan ve Etiyopya’nın dışişleri ve su kaynakları bakanlarına bir araya gelme çağrısı yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi’nin açıklamasına göre Mısırlı ve Sudanlı liderler, su sorununun iki ülke halkları için bir ‘ulusal güvenlik sorunu’ teşkil ettiğini ve ‘son derece önemli’ olduğunu vurguladılar.

Görüşme, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Mısır’ın Nahda Barajı konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmaması halinde barajı ‘patlatabileceğini’ söylemesinin ardından gerçekleşti.

Sisi ve Burhan arasında düzenlenen görüşmede Sudan’ın tanık olduğu mevcut gelişmeler ele alındı. Sisi yaptığı açıklamada Mısır’ın Sudan’daki siyasi liderliğin iradesine ve seçimlerine destek verdiğini belirtti.

Burhan’ın Kahire ziyareti, Sudan ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştiğinin ilan edilmesinden birkaç gün sonra geldi.

Şarkul Avsat