Batı Libya'da Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Yüksek Komitesi toplantısı

Libya’da hızla artan Kovid-19, siyasetçilere sıçradı

Libya’da günlük Kovid-19 vakaları artış gösterirken çoğu şehir ve kasabayı etkisi altına alan salgının beşinci aşamasına geçileceğinden korkuluyor.  Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezi, dün, 586’sı Trablus’tan olmak üzere 899 yeni vakanın kaydedildiğini bildirdi. Böylece ülkede toplamda 58 bin 874 vaka, 823 can kaybının yaşandığı teyit edildi.

Diğer yandan, siyasi ve sosyal çevreler, Genel Ulusal Kongre eski üyesi Cuma es-Sayih’in koronavirüs nedeniyle dün hayatını kaybettiği haberini verdi.

Batı Libya’daki Verşefane şehrinden 70 yaşındaki Sayih, koronavirüse yakalanmış, ailesi tarafından sağlığının kötüleştiği bildirilmişti. Bingazi’de tedavi altına alınan Sayih  dün hayatını kaybetti.

Ulusal Mutabakat Hükümeti Sağlık Bakanlığı, dün akşam, Sabratha Hastanesi pediatrik cerrahi birimi kurucusu ve danışmanı Dr. Tahir Serkez’in koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Sabratha Hastanesi, Serkez’i “ihsan, ahlak ve nezaket bakımından ulus büyüklüğünde bir doktor” olarak niteledi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti Milli Eğitim Bakanlığı, koronavirüs  nedeniyle ertelenen lise sınavlarının gerçekleştirilmesi için önlemleri artırdı. Bakanlık Sınav Yüksek Kurulu’nun yayınladığı genelgede, her öğrenciye el dezenfektanı dağıtılacağı, sınav öncesinde öğrencilerin ateşlerinin ölçüleceği, hepsine birer maske verileceği bildirildi.

Yüksek Kurul, öğrencilere soru zarflarını dağıtmakla görevli yetkililere eldiven dağıtıldığını gözlemcilerden herhangi birinde yüksek vücut sıcaklığı kaydedildiği taktirde görevden muaf tutulacakları belirtti.

Batı Libya’daki Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Yüksek Komitesi, başta izolasyon merkezlerinin hazır hale getirilmesi, laboratuvarlar ve izolasyon merkezleri için gerekli tüm teçhizatın sağlanması olmak üzere salgınla mücadeledeki tüm gelişmeleri tartıştı. Komite, sağlık ve yardımcı sağlık ekiplerinin giderlerini de ele aldı.

Bingazi Tıp Merkezi, ABD Uluslararası Gelişim Ofisinin (USAID) desteğiyle, virüse ve sebep olduğu hastalığa dair yeni gelişmeleri tartıştığı atölyeyi çalışmasını Salı günü bitirdi. Söz konusu atölye çalışması ile, koronavirüs salgınıyla mücadelede izolasyon merkezlerinde çalışan doktorların deneyim düzeyinin yükseltilmesi amaçlandı.

Şarkul Avsat