İran korona kaynaklı rekor günlük ölümlerin ardından şehirlere giriş ve çıkışlar yasaklandı

İran resmi televizyon kanalının aktardığını göre, İranlı yetkililer pazar günü, günlük ölüm sayısı açısından yeni bir rekorun kaydedildiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında bazı şehirlere giriş ve çıkışların durdurulmasına karar verdi.

İran İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bugünden (Pazartesi) itibaren geçerli olacak kısıtlamaların Cuma gününe kadar devam edeceği bildirildi.

Söz konusu karar, virüsün yayılma tehlikesini gösteren, yerel sınıflandırmaya göre en yüksek seviye olan kırmızı kategoride sınıflandırılmış olan 25 şehir merkezini kapsıyor.

Alınan yeni karara göre belirlenen şehirlere giriş ve çıkış yapılmayacak, kararı ihlal eden kişilere 5 milyon İran riyali (17 ABD doları) para cezası uygulanacak. Karar, Tahran başta olmak üzere 25 şehir merkezinin en az bir haftalığına kapatılmasını kapsıyor.

Tecrit önlemleri aynı zamanda ülkenin 46 ilçesini de kapsıyor. Karar kapsamında, temel ihtiyaç malzemelerinin satıldığı dükkanlar hariç, işyerleri de kapatılacak.

Şehirlere giriş ve çıkışların kapatılması, Eylül ayından bu yana ülkede rekor sayıda günlük vaka ve ölü sayılarının kaydedilmesinin ardından alındı.

İran Sağlık, Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanlığı sözcüsü Sima Sadat Lari, son 24 saatte 7 bin 719 yeni vakanın tespit edildiğini, 434 kişinin ise hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan bu ölüm sayısı, 28 Ekim’de kaydedilen 415 ölümün ardından yeni bir rekor olarak kaydedildi.

Kaydedilen son veriler ile, Şubat ayında ilk vakanın kaydedilmesinden bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 620 bin 491’e yükselirken, 35 bin 298 vaka ise virüs sebebiyle yaşamını yitirdi.

Şarkul Avsat