Yemenli Bakan: Husiler, Safir petrol tankerine militan çıkardı

Yemen Petrol ve Maden Bakanı, geminin güvenliği için yapılması gereken çalışmaların Husi milisleri tarafından engellendiğini belirtti

Yemen Petrol ve Maden Bakanı Evs el-Ud dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, Husileri Hudeyde’nin batı açıklarında demir atmış halde bulunan Safir petrol tankerinin güvertesine milis çıkarmakla suçlayarak, bu hareketin geminin patlama veya batma riskini artıracağını ifade etti.

Bakan, İran destekli darbecileri bir milyon varilden fazla ham petrolün Kızıldeniz’e sızmasından kaynaklanabilecek olası bir çevre felaketinden sorumlu tutarak, tankerin giderek kötüleşen koşulları ve Husi milislerin sorumsuzca davranışları yüzünden batması ve patlaması ihtimallerine yönelik risklerin arttığına işaret etti.

Bakan, Husilerin güvenlik ve asayiş kurallarına en ufak bir bağlılık göstermeksizin geminin güvertesindeki silahlı militan sayısını artırdığını ifade etti. Bakan ayrıca, “Geminin güvenliği için teknik ekipler tarafından yapılması gereken kapsamlı çalışmalar Husi milisler tarafından engellediği için Hudeyde vilayetindeki Ras İsa bölgesinde demir atmış halde bulunan petrol tankerinin durumu her geçen gün daha da kötüleşiyor” dedi.

Bakan, geminin bakımının engellenmesinden ve Birleşmiş Milletler (BM) ekibinin denetimi altında bulunan tankerin boşaltılmasını geciktirmekten darbecileri sorumlu tutarken, Husi milislerin yaptıkları bu engellemelerin feci sonuçlara yol açacağını vurguladı. Bakan, “Dünyanın, Kızıldeniz sularında ve ona komşu ülkelerde çevresel ve ekonomik bir felaketin meydana gelmesini endişe içinde izlediğini ve petrol tankerinin sebep olacağı trajik sonuçlar konusunda uyaran küresel seslerin yükseldiği bir dönemde, BM gözetiminde geminin içindeki ham petrolün boşatılması sürecindeki gecikmelerden dolayı darbeci Husi milislerin açık bir uzlaşmazlık ve inat içerisinde olduğunu görüyoruz” dedi.

Yemenli bakan, petrol tankerinin içindeki malzemenin boşaltılmaksızın olduğu şekilde bırakılmasının tehlikeyi artırdığı yönündeki uluslararası ve BM uyarılarının giderek artması ışığında, Petrol ve Maden Bakanlığı’nın bu sorumsuzca davranıştan darbeci Husi milisleri sorumlu tuttuğunu ifade etti.

Bakan ayrıca, “Husilerin bu inatlarının devam etmesi, dünyanın başa çıkması imkansız korkunç bir çevre felaketine yol açacak. Buna bir örnek olarak, Kızıldeniz’deki 100’den fazla Yemen adasında biyolojik çeşitlilik büyük zarar görecek, Yemenli on binlerce balıkçı işsiz kalacak, yüzlerce balık türü bu yüzden yok olup gidecek” dedi.

Bakan Ud, hükümetin bu krizi sona erdirmek, felaketi önlemek ve BM ve uzman ekibinin görevini kolaylaştırmak için ciddiyetle ve sürekli işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı. Ayrıca, BM’yi ve Yemen özel temsilcisini, bu konuda uluslararası sorumluluk üstlenmeye, Husi milislere daha fazla baskı uygulamaya ve geminin içindeki ham petrolün güvenli bir şekilde boşaltılması sürecini hızlandırmaya çağırdı.

Yemen hükümetinin BM Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler’e harap haldeki tankerin yakın bir zamanda batma tehlikesiyle ilgili olarak yaptığı uluslararası çağrı ve şikayetlere rağmen, Husi milisler geçtiğimiz aylarda da bu konuda ayak diremeye devam ederek, BM ekibinin tankeri değerlendirmek ve gerekli bakımı yapmaları için gemiye ulaşmalarının engellemenin yanı sıra, beş yıldan uzun bir süredir aynı noktada duran petrol tankerinin boşaltılmasına da izin vermiyor.

Şarkul Avsat