Nazaha, İnsan Kaynakları Geliştirme Fonu programlarından birinden yasadışı para toplamını araştırdı

Suudi Arabistan: Yasadışı bir şekilde 39 milyon riyal gelir elde eden bir kişi yakalandı

Suudi Arabistan Kontrol ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (Nazaha), elektronik sistemdeki boşluktan yararlanan ve yasadışı bir şekilde 39 milyon riyalden fazla harcama yapan bir kişinin yakalandığını duyurdu.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, İnsan Kaynakları Geliştirme Fonu’nun (Hrdf) ticari kuruluşlardan birinden yasadışı bir şekilde para ödenmesini içeren bir bildirim aldığını, bir önceki dönemde harcanan döviz tutarının bir vatandaşa ait ticari kuruluşlara ait banka hesaplarına aktararak destek programlarına katıldığı bildirildi.

Açıklamada, komisyonun, hemen saha incelemeleri yaparak ve bu kuruluşların banka hesaplarından kontrol ve çıkarım işlemlerine başladığı, alınan kararlara haklarının olmadığı kanıtlandığı ve yapılan incelemeler sonucunda bir vatandaşın kullanılan elektronik sistemdeki bir boşluktan istifade ederek Hrdf resmi web sitesine girerek kuralları yönlendirmesini sağlayan yetkilerle yeni bir kullanıcıyı etkinleştirdiğinin tespit edildiği bildirildi.

Komisyon, yapılan incelemeler sonucunda, 2018-2020 yılları arasında aktarılan paranın 39 milyon 806 bin 991 riyal olduğunu ve sanığın sistemdeki boşluktan yararlanarak parayı kullandığının tespit edildiğini kaydetti.

Açıklamada, Nazaha’nın kişisel çıkarlar elde etme ya da her ne surette olursa olsun kamu yararına zarar verme maksadıyla kamu görevini kötüye kullanan herkesi takip ettiğini ve ihmalkar tavırlar sergileyen kişilerin hesap vermesini ve haklarında verilen cezaların uygulanmasını sağlama konusunda kararlı olduğu vurgulanırken, dürüst olan, şeffaflık ilkesine riayet eden, yolsuzlukla mücadele etmek için bahsi geçen kurumlarla işbirliği yapan herkese ise övgüde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan 2030 Vizyonu kapsamında, devletin kapsamlı kalkınma sürecini destekleme ve teşvik etme çabalarını baltalayabilecek mali veya idari yolsuzlukları içeren herhangi bir uygulamayı Hrdf’nin mevcut kanalları aracılığıyla raporlamada vatandaşların işbirliğine dikkat çekildi. Her türlü mali ve idari yolsuzlukla mücadele konusunda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın verdiği desteğe vurgu yapıldı.

Şarkul Avsat