Trump ve Twitter arasındaki çatışma kızıştı

ABD’deki gergin seçim sürecinin ardından sonuçlara ilişkin resmi karar beklenirken, gözler haberlerin yayılmasında ve hatta bazen yaratılmasında büyük rol oynayan sosyal medya platformlarına yöneldi. Böylece sosyal medya, seçim ve oy sayma süreçlerinde hızlı gelişmelerin ana kaynağı haline geldi.

Bu platformların başında, ABD Başkanı Donald Trump’ın favori platformu olan Twitter yer alıyor. Seçim yarışının sonuçlarıyla ilgili meseleler bu noktaya gelmeden önce bile birçok kişi sonuçlar resmi olarak açıklanmadan Trump’ın Twitter üzerinden başkanlığı kazandığını duyuracağından endişe ediyordu. Bu endişeler, platformun bu tarz duyuruların yapılması durumunda yanıt vermeye hazırlanmasına yol açtı. Ancak Trump, seçimin hemen ardından zaferine dair paylaşımda bulunmadı. Böylece Cumhuriyetçilerden ve Demokratlardan çoğu kişi rahat bir nefes aldı. Bunun nedeni, seçim gecesinin Trump için rakibi karşısında bir ilerlemeye tanık olması ve ABD başkanının basında çıkan haberlere göre sonuçları aceleye getirmeyi gerekli görmemesiydi. Ancak ABD Başkanı, ertesi gün iki tarafın da sonuçlarının yakın olduğunun ve Demokratların adayının başkan unvanını almasını sağlayabilecek oyları toplayabildiğinin kanıtlanmasının ardından Twitter’da sonuçlar açıklanmadan Pensilvanya, Georgia ve Kuzey Carolina gibi eyaletlerde zaferini duyuran bir paylaşımda bulundu. Trump’ın bu zaferi, Beyaz Saray sözcüsü Kayleigh McEnany ve Trump’ın oğlu Eric Trump tarafından doğrulandı.

Twitter yönetimi ise, “Resmi kaynaklar bu paylaşım yazılırken henüz seçim sonucunu açıklamadı” uyarısı ekleyerek bu paylaşımlara erişimi hızlı bir şekilde kısıtladı. Ayrıca, okuyucuyu resmi sonuçların yayınlandığı internet sitesine yönlendiren bir bağlantı eklendi.

Twitter’ın Trump’ın oy sayımını durdurma çağrısı yapan bir paylaşımını ise tamamen sansürlemesi üzerine Perşembe sabahı çatışma kızıştı. Bu paylaşımdaki bilgilerin bir kısmı veya tamamı tartışmalı ve seçim süreci hakkında yanıltıcı olduğu gerekçesiyle engellendi.

Ancak bu kısıtlamalar, sonuçlar resmi olarak kararlaştırılana kadar başkanın hesabını dondurmaya çağıran Demokratlar için yeterli değildi. Demokratların Temsilciler Meclisi üyesi Gerry Connolly, konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “Twitter Trump’ın hesabını dondur. Şu anda oylar sayılmaya devam ediyor. Burası Amerika, Rusya değil” ifadelerini kullandı. Demokratların Temsilcisi David Cellini, Trump’ın Twitter paylaşımlarını ABD demokrasisine tehdit olarak nitelendiren meslektaşına şu sözlerle katıldı:

“Şu anda, Başkan’ın Twitter hesabı nefes kesici bir şekilde yalanlar ve yanlış bilgiler yayıyor. Bu, demokrasimiz için bir tehdittir ve tüm sonuçlar açıklanana kadar hesap askıya alınmalıdır.”

Ancak sosyal paylaşım sitesi Twitter, başkanın hesabını askıya almaya gerek kalmadan herhangi bir yanlış bilgiyle mücadele etmek için “gerekli olanı” yaptığını açıkladı. Trump’ın Twitter paylaşımlarından 14’ü, seçimden sonraki gün olan 4 Kasım’da sansürlendi veya uyarı etiketi eklendi. Bu paylaşımlar, sonuçları henüz netleşmeyen eyaletlerin bazılarında zafer ilan etmekten, Demokratları sonuçları Joe Biden lehine değiştirmekle suçlamaya kadar uzanıyor. ABD Başkanı söz konusu paylaşımlarından birinde, “Dün gece ben, Demokratların kontrolündeki hemen hemen tüm kilit eyaletlerde yarışı önde götürüyordum. Sonra bir bir bu eyaletlerde sürpriz oyların sayılmasıyla ben geriye düştüm. Çok ilginç.” ifadesini kullanmıştı.

Cumhuriyetçiler Twitter’ı Demokratların lehine taraflı olmakla suçlarken, Twitter yönetimi Cumhuriyetçilere seçimle ilgili iletişimin bütünlüğünü korumadaki rolünün önemini vurgulayarak yanıt veriyor. Twitter, Başkan adaylarını kampanyalarını ve medyayı seçim süreci boyunca demokratik sürecin ilerlemesini sağlamak için platformu saygıyla kullanmaya çağırdı.

Cumhuriyetçilerin Twitter’ın taraflı olduğuna yönelik eleştirilerinin aksine, Twitter yönetimi bazı Demokratların sonuçlar resmi olarak açıklanmadan Joe Biden’ın kazandığını iddia eden paylaşımlarını sansürledi. Bunlar arasında Wisconsin eyaleti Demokrat Parti Başkanı Benjamin McDonald Wikler tarafından Çarşamba sabahı Biden’ın eyaletteki zaferini açıklayan bir paylaşım yer alıyor. Twitter ayrıca,  Washington merkezli liberal Amerikan kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi (Center for American Progress) başkanının Biden’in seçimde 270 oy aldığını iddia ettiği bir paylaşımını da sildi.

Sonuçların resmi olarak açıklanmasına kadar, özellikle mahkemelerde çatışma belirtileri ufukta belirmeye başladığı için önümüzdeki günlerde bu çekişmelerin artması bekleniyor.

Şarkul Avsat