Suudi Arabistan’da koronavirüs önlemlerini ihlal eden kişilerin tespit edilmesi için denetim turlar gerçekleştiriliyor

Umman seyahat yasağını ihlal eden kişilere hapis cezası ve sınır dışı edilme kararı çıkardı

Suudi Arabistan’da devlet kurumları tarafından tüm vatandaşlar ve ticari kuruluşlarının sağlık koşullarına ve protokollere riayet edildiğinden emin olunması için çok sayıda denetim turu gerçekleştirilirken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı ihtiyati önlemler sıkılaştırılmaya devam edildi. İhtiyati önlemleri ve protokolleri ihlal eden kişilere para cezası uygulandı.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı, Mescid-i Haram’ın tüm alanlarının ve girişlerinin, çevre dostu dezenfektanlar ile sterilize edilmesi için 470’den fazla kişinin işe alınmasının yanı sıra girişlere takılan termal kameralar ile Mescid-i Haram’a giriş yapan kişilerin ateşleri ölçülüyor.

Başkanlık ayrıca 150’den fazla kapı bekçisi istihdam etti. Bekçiler, izdiham oluşmasının engellenmesi ve sosyal mesafenin sağlanması için, ibadet eden kişilerin karşılanması, izinlerinin kontrol edilmesi ardından Mescid-i Haram’a girecekleri kapıların belirlenmesi ve kendilerine ayrılan yerlere yönlendirmek ile görevlendirildiler.

Başkanlık ayrıca, cuma hutbesini birkaç dilde Genel Başkanlığın elektronik platformu aracılığı ile 5 radyo kanalında yayınladı.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içerisinde 436 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini böylece ülkedeki toplam vaka sayısının 349 bin 822’ye yükseldiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı hala tedavi görmekte olan 7 bin 783 vakadan 736’sının durumunun kritik olduğunu ayrıca 465 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen kişi sayısının 336 bin 533’e yükseldiğini açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yeni vakalardan yüzde 41’ini kadınların, yüzde 59’unu ise erkeklerin oluşturduğu ifade edilirken, bu vakalarda çocukların yüzde 12, yaşlıların yüzde 3 ve yetişkinlerin yüzde 85 oranında yer aldığı belirtildi.

Bakanlık, 17 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesi ile can kaybının 5 bin 506’ya yükseldiğini açıkladı ve ülkede 61 bin 866 yeni laboratuvar testinin gerçekleştirildiği bildirdi.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı son 24 saatte bin 292 yeni vakanın kaydedildiğini böylece toplam vaka sayısının 129 bin 891’e yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 818 vakanın daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısının 139 bin 936’ya yükseldiği, virüse bağlı toplam can kaybının ise 510 kişi olduğu belirtildi.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı son 24 saate virüse bağlı 5 ölümün ve 825 yeni vakanın kaydedildiğini böylece ülkede salgının başlangıcından bu yana kaydedilen ölüm sayısının 804’e, toplam vaka sayısının ise 130 bin 463’e yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı dün 699 kişinin daha sağlığına kavuştuğunun kaydedilmesi ile toplam iyileşen kişi sayısının 121 bin 263’e yükseldiğini bildirdi.

Bahreyn

Bahreyn Sağlık Bakanlığı perşembe günü gerçekleştirilen 11 bin 587 koronavirüs testinin ardından 162 yeni vakanın tespit edildiğini, 245 vakanın ise test sonucunun negatif çıkması ile iyileşen vaka sayısının 80 bin 174’e çıktığını ayrıca bir kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından toplam can kaybının 328’e ulaştığını duyurdu.

Bakanlık, sağlık durumu tedavi gerektiren 60 vakanın bulunduğunu ve 19 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü belirtti. 2 bin 284 aktif vakadan 2 bin 265’nin sağlık durumunun stabil olduğu açıklandı.

Umman

Umman vilayetlerdeki ilk derece mahkemeleri, Yüksek Komite tarafından koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan kararları ihlal eden birçok kişi hakkında kararlar verdi. Savcılık seyahat yasağını ihlal eden 10 kişi hakkında soruşturma başlattı ve haklarında 4 ay hapis cezası yada bin Umman riyali para cezası verildi. Kuralları ihlal eden yabancı kişiler ise sınır dışı edildi.

Umman Sağlık Bakanlığı perşembe gününe kadar kaydedilen toplam vaka sayısının 117 bin 167, virüse bağlı kaydedilen can kaybının yüzde 1,09 oran ile bin 286 ölüm olduğunu, 107 bin 368 kişinin sağlığına kavuşması ile iyileşme oranının 91,6’ya ulaştığını açıkladı.

Umman’da son 24 saat içerisinde 39 vakanın daha uyutulması ile yoğun bakımda uyutulan hasta sayısının 353 kişi olduğunu bildirdi.

Katar

Katar Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, 192 yeni vakanın kaydedildiği vakaların 150’sinin yerel halktan 42’sinin ise yurtdışından dönen ve karantina altın alınan kişilerden oluştuğunu duyurdu.

Bakanlık son 24 saate 201 kişinin daha sağlığına kavuşması ile ülke genelinde kaydedilen toplam iyileşen vaka sayısının 130 bin 881’e yükseldiğini ayrıca bir kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybının 232’ye ulaştığını açıkladı.

Şarkul Avsat