Tarhuna’da yeni bir toplu mezar arayışından bir görüntü

Libya’da yeni toplu mezarlar: Eski bakan yardımcısının naaşı bulundu

Libya’nın başkentindeki yerel makamlar, Trablus’un 90 km güneydoğusundaki Tarhuna şehrinde bulunan yeni bir toplu mezarda, Eski İçişleri Bakan Yardımcısı Tuğgeneral Mebruk Halef’in cesedine ulaştı. Uzun süredir kayıp olan Mebruk’un el-Kani milis grubu tarafından öldürüldüğü iddia ediliyordu.

Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa yaptığı açıklamada, “Bakanlığın Bilgi ve Takip Ofisi eski Müdürü Tuğgeneral Mebruk Halef’in el-Kani suç çetesi tarafından kaçırılmasının ardından cesedine Tarhuna şehrindeki bir toplu mezarda ulaşıldığını” belirtti.

Başağa, eski yetkilinin ailesine taziyede bulunurken, el-Kani milislerinin işlediği suçun “yerel ve uluslararası düzeyle korkunç bir terör eylemi olarak değerlendirilmesi ve cezasız bırakılmaması gerektiğini” ifade etti. Başağa, başta Mebruk olmak üzere Kani çetesi tarafından öldürüldüğünü ifade ettiği kurbanlara Allah’tan rahmet diledi. Bu suçların faillerinin cezalandırılacağının sözünü verdi ve yargıya hesap vereceklerini belirtti.

Tarhuna’da zaman zaman ortaya çıkarılan toplu mezarlar, uluslararası arenada ve Birleşmiş Milletler’de rahatsızlıklara yol açıyor. BM Genel Sekreteri Antonia Guterres, çok sayıda toplu mezarın ortaya çıkarılması karşısında “büyük şok” yaşadığını ifade ederek, “yürütülecek kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmayla” faillerin adalet önüne çıkarılması çağrısında bulundu. Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerine bağlı “Gazap Volkanı Operasyonu” ve Trablus’taki Kayıp Kişilerin Aranması ve Tespiti Genel Müdürlüğü önceki gün (Cuma), Tarhuna’ya bağlanma projesi kapsamında keşfedilen beş yeni toplu mezarda kimliği belirlenemeyen 17 cesede ulaşıldığını gösteren bir grup fotoğraf yayınladı. Kurum, Haziran ayı başından bu yana “Tarhuna’da ortaya çıkarılan toplu mezar sayısının şu ana kadar 25’e ulaştığını belirtti.

Tarhuna’dan kaçan el-Kani milisleri, liderleri Muhsin el-Kani ve kardeşi Abulazim’in intikamını almak için 14 ay önce çatışmaların patlak vermesinden bu yana esir aldığı birçok tutukluyu katletmekle suçlanıyor.

Şarkul Avsat