Rusya, ateşkes anlaşmasına tabi olan bölgede hava saldırısı düzenledi

Rusya, 5 Mart’ta Moskova’da Türkiye ile imzalanan ateşkes anlaşmasına tabi olan Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinin güneyinde yer alan Cebel ez-Zaviye’de yeni bir hava saldırısı düzenledi.

Rus savaş uçakları cumartesi günü, Serçe, Şenan, Fikriye, Beyneyn ve İhsam köylerini hedef alan 13 hava saldırısı düzenledi. Hedef alınan bölgelerde can kayıpları olup olmadığı hakkında bilgi alınamadı.

Öte yandan Suriye rejim güçlerinin İdlib’deki sivil alanlara yönelik bombardımanları devam ediyor. Son olarak İdlib’in güneyindeki Eriha kentine düzenlenen bombardımanda bir çocuk hayatını kaybetti.

Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Eriha bölgesi lideri Velid Aslan, Enabbaladi adlı muhaliflere yakın internet sitesine yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin, cuma akşamı Eriha’yı hedef aldığını, atılan top mermilerinin bir kısmının bir okula, bir kısmının da sivillerin evlerine isabet ettiğini ve bir çocuğun ölümüne neden olduğunu söyledi.

Öte yandan Rus savaş uçakları, İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zaviye’ye bağlı Kefer Haya, Serçe ve Şenan köyleri arasındaki bölgeyi hedef alan 6 bombardıman düzenledi.

Rejim güçleri geçtiğimiz hafta İdlib’e yönelik saldırılarını artırarak sivilleri hedef almıştı. Rejimin 27 ve 28 Ekim tarihlerinde Eriha ve Cebel ez-Zaviye’ye yönelik hava saldırıları sonucu 6 sivil öldü, 10 sivil yaralandı.

Ayrıca Rus savaş uçaklarının, 26 Ekim’de İdlib’in kuzeybatısındaki Harem beldesine bağlı Cebel ed-Duveyle’de Türkiye’nin başlıca müttefiki Feyleku’ş-Şam’ın eğitim kampını hedef alması sonucu 78 unsur ölmüş, 90 unsur yaralanmıştı.

Eğitim kampını hedef alan bombardıman bir grup unsurun, eğitimlerinin tamamlandığı ve cepheye gitmeye hazırlandıkları sırada meydana geldi. Saldırı ayrıca söz konusu unsurların Dağlık Karabağ’da Azerbaycan tarafında savaşmaya hazırlandıkları iddialarının yayıldığı ve Rusya’nın, Türkiye’nin Ermenistan’a karşı savaşmak üzere cepheye savaşçı göndereceğine dair bilgileri teyit ettiği bir dönemde gerçekleşti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre kampta bir savaşçı, eğitmen ve bir Feyleku’ş-Şam komutanı olmak üzere 180’den fazla unsur bulunuyordu.

SOHR ayrıca dün, İdlib’in güneyindeki Cebel ez-Zaviye bölgesinin Serçe köyünde Heyet Tahrir’uş Şam’a (HTŞ) bağlı bir milis grubun bulunduğu noktaya, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendiğini ve saldırının can kaybına yol açtığını bildirdi. SOHR, hedef kitlenin Suriyeli değil, yabancı uyruklu unsurlardan oluştuğuna işaret etti.

Rus savaş uçaklarının, Cebel ez-Zaviye hava sahasında uçmaya devam ettiğini belirten SOHR, savaş uçaklarının cumartesi sabahından bu yana Serçe, Şenan, Farkia, Beyneyn ve İhsam köylerine 13 hava saldırısı düzenlediğini aktardı. Bombardımanların can kayıplarına neden olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Rusya’dan İdlib’e 7 hava saldırısı

Bununla birlikte SOHR, Rus savaş uçaklarının İdlib’e yaklaşık 7 hava saldırısı gerçekleştirdiğini aktardı.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) perşembe günü yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta Suriye’nin kuzeybatısındaki yeni şiddet dalgasında en az beş çocuğun öldürüldüğü belirtildi. Yapılan açıklamada, beş çocuktan dördünün yalnızca son iki gün içinde öldüğüne işaret edildi. Ayrıca iki yardım çalışanının da bölgede UNICEF tarafından desteklenen çocuklar için belirlenen yere giderken yolda öldüğü kaydedildi.

Rusya tarafından desteklenen Suriye rejim güçleri, geçtiğimiz yıl bölgede bir saldırı başlatmış ve buradaki sivillerin güvenliğine ilişkin uluslararası endişeleri artırmıştı.

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Ted Chaiban yaptığı açıklamada, “Suriye’nin kuzeybatısı, geçtiğimiz Mart ayına kadar çocuklar için dünyanın en tehlikeli yerlerinden biriydi” ifadelerini kullandı.

Bölgede Ocak ayından Mart ayına kadar meydana gelen şiddet olaylarında, 273 çocuğun öldüğünü ve 236 çocuğun da yaralandığını belirten Chaiban, bunun sadece üç ay içinde kaydedilen en yüksek rakam olduğunu söyledi.

Bu arada SOHR, Sultan Murat Tugayı’na ait bir araca, Halep’in kuzey kırsalındaki Azez şehrinin kuzeyinde bulunan Şemarih kampına giden yol üzerinde bombalı saldırı düzenlendiğini, saldırı da bir unsurun öldüğünü ve diğerlerinin yaralandığını aktardı.

Ayrıca Halep’in kuzeydoğu kırsalında, Fırat Kalkanı Operasyon Odası’nın kontrolünde bulunan El-Bab’da el-Bab Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı patlayıcı imha ekibinin 3 üyesinin, sökülen bir mayının infilak etmesi sonucu öldüğü bildirildi.

Öte yandan dün, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve TSK ile birlikte hareket eden gruplar, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa beldesi yakınlarında füze saldırısı gerçekleştirdi. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

Şarkul Avsat