Biden yönetimindeki kilit pozisyonlar için önde gelen adaylar kimler?

ABD Başkanı seçilen Joe Biden ve yardımcıları, Beyaz Saray’a taşınmak için aylarca uğraştı ve bu süreçte güçlü bir ekip oluşturmak için çalıştı.

Reuters’ın Biden’ın planlarına aşina olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, yeni ABD Başkanı’nın yönetiminde güvenebileceği, üst düzey görevler için düşündüğü isimler şunlar;

Yakın çevre

Biden, Beyaz Saray’da Barack Obama Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı süre boyunca yakın olduğu Ron Klain, Steve Ricchetti ve Bruce Reed gibi kendisine stratejiler konusunda tavsiyelerde bulunan isimleri yakın çevresinde tuttu.

Obama yönetiminin 2014’teki bir Ebola salgınına karşı mücadelesini yürüten Klain, Biden’ın Beyaz Saray Genel Sekreterliği için ilk aday olarak görülüyor.

Bu görevdeki kişi genellikle başkanın gündemini, siyasi önceliklerini ve günlük faaliyetlerini belirlemede kilit bir rol oynar.

Louisiana Kongre üyesi Cedric Richmond ve Biden’ın kampanyasına başkanlık eden Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti de yüksek profilli görevler için potansiyel adaylar olarak kabul ediliyor.

Salgın

Biden’ın politika oluşturmadaki ilk önceliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına almak olacak.

Başkan Donald Trump ile çatışma yaşayan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci’den görevinde kalmasını isteme sözü veren Biden, seçim kampanyası sırasında salgınla ilgili brifingler için yeni yönetimde rol oynaması beklenen eski Cerrah General Vivek Murthy’ye sık sık başvurdu.

Ekonomiyi kurtarma

Bir diğer en önemli önceliğinin ekonomiyi yoluna sokmak olduğunu söyleyen Biden, Federal Rezerv Başkanı Lael Brainard ve eski Hazine Bakanı Yardımcısı Sarah Bloom Raskin’in Hazine Bakanlığı için potansiyel adaylar olarak gösterilmesi gibi bir takım üst düzey ekonomik pozisyonu değerlendiriyor.

Biden’ın ayrıca kendisiyle uzun süre Beyaz Saray’da ve seçim kampanyasında çalışan Jared Bernstein ve Ben Harris gibi bazı ekonomi danışmanlarından da yararlanması bekleniyor. Her ikisi de ekonomiyi güçlendirmek için güçlü teşvikleri savundu.

Dış politika

Biden, kazanması halinde yurtdışındaki müttefik ve hasımlarla ilişkileri ayarlama söz verdi. Bu görevde de uzun süreli kişisel yardımcılarına başvurması bekleniyor.

Biden’ın kampanyadaki en yakın danışmanlarından biri olan Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı veya Dışişleri Bakanı olarak değerlendiriliyor.

Kampanyanın diğer bir üst düzey politika yardımcısı olan Jake Sullivan da bir uluslararası ilişkiler görevi için düşünülüyor.

Susan Rice ise, 2012 yılında Libya’nın Bingazi şehrindeki ABD Konsolosluğu’na yönelik saldırının ardından oynadığı rol nedeniyle Cumhuriyetçilerle yaşanan çatışmalara rağmen, Dışişleri Bakanlığı için en iyi seçim olarak kabul ediliyor.

İklim değişikliği

Biden’ın ekibi, seçilen başkanın seçim kampanyası sırasında konuyu ele alacağına ilişkin verdiği sözleri yerine getirmek için bu konuda özel bir yetkili görevlendirme olasılığını düşünüyor.

Biden’in eski arkadaşı, eski Senato üyesi John Kerry ve Brian Deese’nin bu pozisyona aday gösterilmesi muhtemel olarak görülüyor. Her iki isim de, Paris iklim anlaşması müzakeresine yardımcı oldu.

Şarkul Avsat