Riyad’da düzenlenen ‘Geleceği Hayal Et’ sloganı taşıyan konferanstan bir kesit

Riyad’daki uluslararası konferansta salgın dönemindeki Suudi eğitim modeline övgü

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, ülkesinin planlama ve geliştirme fikirleri ve önerileri ile yetinmek yerine, eğitim fikirleri ve projelerinin fiili olarak uygulanmasına doğru ilerlediğini dile getirdi.

Enerji Bakanı, Kral Abdulaziz ve Yoldaşları Üstün Yetenek ve Yaratıcılık Vakfı (Mawhiba) ve G20 Suudi Arabistan Sekreterliği tarafından dün düzenlenen ‘1. Uluslararası Üstün Yeteneklilik ve Yaratıcılık Konferansı’nda bir konuşma yaptı.

Bakan, ‘Geleceği Hayal Et’ sloganı taşıyan konferansta yaptığı konuşmada, 2030 Vizyonu’nun eğitim çalışanlarının özlem duyduğu planların bugün gerçeğe dönüştürülmesine sağladığı katkıya vurgu yaparak, bunun neticesinde gençlerin güçlenerek enerjilerini ulusun hizmetine yönlendirdiğini belirtti.

Riyad Valisi Prens Faysal bin Bender bin Abdulaziz, Kral Selman bin Abdulaziz adına ‘1. Uluslararası Üstün Yeteneklilik ve Yaratıcılık Konferansı’nın açılışını yaptı.

Eğitim Bakanı Dr. Hamad bin Muhammed eş-Şeyh ise, ülkesindeki eğitim sektörünün öğretmenler, öğrenciler ve velilerin çabaları ile öğretimi sürdürerek, salgın koşullarının üstesinden gelmeyi başardığına dikkat çekti.

Uzaktan eğitim modelinin sağladığı imkanlarla dünya çapında eğitim hizmetine olumlu katkı sağlayacağının altını çizen Eğitim Bakanı, “Bazı zorluklara rağmen eğitimin geleceğinin daha parlak olacağı konusunda iyimseriz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşması yapanlardan biri olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Genel Direktörü Henrietta Fore,  “Suudi Arabistan’ın eğitim tecrübesi, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ışığında küresel bir model olarak kullanılabilir” dedi.

Fore, “Prens Abdulaziz bin Selman’ın söylediklerine katılıyorum. Planlama ve fikir aşamasının ötesine geçip gerçek uygulamaya geçmeliyiz” diye konuştu.

Fore, şüphesiz tüm ülkelerin teknoloji araçlarının aynı derecede kullanılabilirliğine sahip olmadığını ve bazı ülkelerin bunları tam olarak sağlamada zorluklarla karşılaşabileceğine de işaret etti.

Başkent Riyad’ın ev sahipliğinde dün düzenlenen konferansta yurtiçi ve yurtdışından 17 uzman konuşma yaptı.

Konferansın ‘Dijital dünya geleceğin kimliğini nasıl değiştirecek?’ isimli oturumuna katılan yerel ve uluslararası konuşmacılar arasında fütürist ve teorik fizikçi Prof. Michio Kaku, astrofizikçi Neil DeGrasse Tyson ve Huawei Global Kamu Güvenliği Girişimcilik Bölümü Başkanı Hong-Eng Koh gibi isimler yer aldı.

Şarkul Avsat