ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi: Basil ABD politikasını tam anlamıyor

ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea, Lübnan eski Dışişleri Bakanı ve Özgür Yurtsever Hareketi’nin (ÖYH) lideri Cibran Basil’in yaptırım listesine alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamalara değinerek, bunların Basil’in ABD politikasını tam anlamadığını gösterdiğini söyledi.

Basil’in ABD’nin kendisine yönelik yaptırımları hakkındaki sözlerini yorumlayan Shea şu ifadeleri kullandı;

“Basil konuşmasında, yolsuzluk nedeniyle yaptırıma maruz kalacağı konusunda kendisini uyarmadığım için şikayet etti. Basil, yaptığımız görüşmeyle alakalı bazı bilgileri bağlamından kopararak kamuoyuna sızdırmanın kendisine yarar sağlayacağını zannedebilir. Ama çoğu zaman çalışma tarzım bu değildir. Sadece bir şeyi açıklayacağım. Bu da, Basil’in belirli koşullar altında Hizbullah’tan ayrılmaya hazır olduğunu açıklamasıdır.”

ABD’nin Basil’i yaptırım listesine almakla Özgür Yurtsever Hareketi’ni yıkmayı ya da cezalandırmayı amaçlamadığını dile getiren Shea, bunların bir partiye değil, bir kişiye yönelik yaptırımlar olduğuna vurgu yaptı.

Shea, Basil’e yaptırım uygulanmasına yol açan konulara ilişkin kanıtlarla ilgili olarak da, yaptırım listesine dahil etmekle ilgili olabildiğince fazla bilgiyi kamuoyuna açıkladıklarını ancak her zaman olduğu gibi bu bilgilerin bir kısmının açıklanamayacağını söyledi.

Ülkesinin bu kararı Lübnan halkı için aldığına dikkati çeken Shea, Basil’in yaptırım listesine alınmasına yasal olarak itiraz etmesini memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi.

Basil, geçtiğimiz Pazar günü konuya ilişkin yaptığı açıklamasında “Cumhurbaşkanı Mişel Avn’dan, üst düzey bir ABD’li yetkilinin kendisini arayıp Hizbullah ile ÖYH arasındaki ilişkiyi derhal kesmesini istediğini öğrendim. Hizbullah ile ilişkilerin kesilmesi dahil 4 talebin yerine getirilmemesi halinde 4 gün sonra bana ABD yaptırımlarının uygulanacağı iletildi” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz Cuma günü Cumhurbaşkanı Avn’ın damadı Basil’in yaptırım listesine alındığını açıklamıştı.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, söz konusu yaptırımların, yolsuzluk ve Hizbullah ile ilişkileri kapsamında Basil’e uygulandığını bildirmişti.

Şarkul Avsat