Abdülaziz el-Maflahi

“Yemen’de hükümetin oluşumu tamamlandı”

Yemen Cumhurbaşkanı’nın Danışmanı Maflahi, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, Yemen’de hükümetin oluşumu tamamlandığını ve yakında ilan edileceğini belirtti

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin Danışmanı Abdülaziz el-Maflahi, Yemen meşru hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşması’nı hızlandırma mekanizması doğrultusunda yürütülen yeni hükümetin oluşumuna ilişkin son hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Maflahi, Şarku’l Avsat’a verdiği açıklamada, “Hükümetin oluşumu için tüm prosedürlerin tamamladığını ve var olan engellerin öncelikli olarak ülkenin çıkarları çerçevesinde Suudi Arabistan’daki kardeşlerin ve Koalisyon’un çabalarıyla aşıldığını” belirtti.

Maflahi açıklamasında, “Hükümetin kurulması ile ilgili tüm işlemler tamamlandı. Bazı partiler temsilcilerinin isimlerini vermekte gecikmişti. Ancak birkaç gün önce bu işlem de tamamlandı” dedi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, hafta başında yaptığı açıklamada Riyad Anlaşması’nın uygulanmasının ülkenin çıkarına olduğunu ve herkesin ortak ulusal hedefe ulaşmak için çabalarını birleştirdiğini vurgulamıştı. Hadi,  İran’ın Yemen ve bölgedeki projesini yenilgiye uğratarak Riyad Anlaşması ve hızlandırma mekanizmasının uygulanmasında Suudi Arabistan’a olan güvenini ifade etti.

Hadi bir önceki aşamayı değerlendirme, engeller ve zorluklara karşı hazırlıklar yapmak, hükümetin öncelikli prensiplerini ortaya koyarak bakanlık yetkilerinin adil bir biçimde ayrılmasına ve en önemlisi nitelik ve yetkinliğin sağlanmasına odaklanarak hükümeti kurma vizyonuna ulaşmak için gruplar ve siyasi taraflarla istişareler yürütmek üzere Başbakan’ı görevlendirmişti.

Maflahi, “Konu şu anda Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye sunuldu. İsimleri onaylanması için bekleniyor” dedi. Aynı zamanda Suudi Arabistan ve Koalisyon’un taraflar arasında bir anlaşmaya varmak için tüm gücüyle çalıştığını belirten Maflahi söz konusu olumlu çabalara da övgüde bulundu.

Hükümetin oluşumunun “işlerin kontrolünü yeniden sağlama ve devlet kurumları inşa ederek zor durumda olan vatandaşlara hizmet sağlama noktasında umut olduğunu” belirten Maflahi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşlar, hizmet sektöründe, uzun süredir ödenmeyen maaşlar da dahil olmak üzere çeşitli sıkıntılar çekiyor ve bunlar artık dayanılmaz bir noktaya ulaştı. Kontrol altına alınan bölgelerde vatandaşın yaşadığı sıkıntılar uzun süre devam ederse bu durum onları olumsuz şeyler yapmaya itebilir. Dolayısıyla hükümetin oluşumu gerçekleşirse bu durum, kontrolü yeniden ele geçirmek, devlet kurumları kurmak, maaşları ödemek gibi olumlu durumları sağlayacağı için bir umut ışığı olacak.”

Yemenli kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda Riyad Anlaşması’nın güvenlik ve askeri tarafının, yeni hükümetin duyurusuyla eşzamanlı olarak uygulanacağını bildirdiler. Ancak konuya dair ayrıntılı bilgi vermediler.

Şarkul Avsat