BM’den Etiyopya’daki olası savaş suçlarına ilişkin kapsamlı soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Etiyopya’nın Tigray bölgesinde sivillerin katledildiğine dair çıkan haberlerin ardından ülkedeki olası savaş suçlarına ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.

AFP’nin haberine göre Bachelet, “Mevcut çatışmanın taraflarından birinin kasıtlı olarak bunu yaptığı doğrulanırsa, bu sivillerin öldürülmesi elbette savaş suçu olur” diyerek tam hesap verebilirlik çağrısı yaptı.

Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki durumla ilgili artan endişeyi ifade eden Bachelet, olayların tamamen kontrolden çıkmasına karşı uyardı.

Bu bağlamda, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde meydana gelen ‘katliamda’ çok sayıda sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

AFP’ye göre Amnesty, 9 Kasım gecesi Tigray’ın güneybatısındaki Mai Kadra kasabasında yüzlerce sivilin bıçak ve palalarla öldürüldüğünü bildirdi.

Amnesty’nin açıklamasında, “Çok sayıda sivilin öldürüldüğü bir katliam olduğunu teyit ettik. Görünüşe göre bunlar günlük işçi ve devam eden askeri operasyon ile hiçbir bağlantıları yok” ifadeleri kullanılarak, şu anda iletişim hatlarının kesik olduğu bölgede federal güçlerin yerel güçlere karşı yürüttüğü operasyon ile katliamın ilgisi olmadığı vurgulandı.

Şarkul Avsat