Lübnan hapishanelerinde 535 pozitif vaka tespit edildi

Lübnan koronavirüs salgınının yayılmasını kontrol altına almaya çalışırken son iki haftadır vaka sayıları günlük bin 600’e ulaştı. İç Güvenlik Kuvvetleri Genel Müdürü yaptığı açıklamada, Rumiye Cezaevinde bin 706 mahkuma test yapıldığını ve 535 mahkumun test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi.

İç Güvenlik Kuvvetleri Genel Müdürlüğü, 67 pozitif vakanın Beyrut Adliye Sarayı’nda, 1 kişinin hastanede tedavi altında olduğunu belirtirken toplamda 464 kişinin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Kuzey Lübnan’daki Batroun Hapishanesi gibi diğer cezaevlerinde de pozitif vakalar olduğu belirtilirken, Batroun Cezaevinde 4 pozitif vaka olduğu ve 17 pozitif vakanın iyileştiği açıklandı. Ayrıca Zahle Cezaevindeki 2 pozitif vakanın durumlarının stabil olduğu aktarıldı.

Lübnan yarın (Cumartesi) başlayıp iki hafta sürecek olan genel bir karantinaya girmeye hazırlanıyor. Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hassan, Lübnan halkını karantina kurallarına uymaya ve ilgili bakanlıkları ellerinden geleni yapmaları şartıyla, belediyeleri ve STK’ları harekete geçirerek vatandaşlara yardım eli uzatmaya çağırdı.

Hassan, Lübnan’ın yüzde 0,8 ile en düşük ölüm oranı kaydeden ülke olduğuna dikkat çekerek, bu orana güvenilmemesi gerektiğini ve bu oranın tehlikeli olduğunu bildirdi. Öte yandan Lübnan’ın genç nüfustan oluşmasından dolayı 60 yaş üzeri için ölüm oranlarının yüzde 6-12 değiştiğini söyledi.

Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, koronavirüsten kaynaklı vaka sayılarının Lübnan’da çok arttığını belirterek durumun tehlikeli olmaya başladığını söyledi. Bakan, “Dün, 96 bin 900 vakadan bahsederken bugün 99 bin vakayı konuşuyoruz. Bu da demek oluyor ki her 100 kişiden 2’si ve her 50 kişiden biri enfekte ve hastalığı 2 veya 3 kişiye bulaştırabilir.” ifadelerini kullandı.

Enformasyon Bakanı Sağlık Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, artan ölüm oranlarına dikkat çekti. Günlük ortalama 11 kişinin hayatını kaybettiği Lübnan’da, “Lübnanlılar 3 bin kişinin daha hayatını kaybetmesini mi istiyor?” sorusunu yöneltti.

Bakan Abdussamed, 250 pozitif vakanın yanı sıra 3 ölüm ile 17 kritik vaka olduğunu belirtti.

Şarkul Avsat