Lübnan’da koronavirüsle mücadele kapsamında ikinci bir karantina başladı

Lübnan’da dün koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hastanelerdeki kapasitenin en yüksek seviyeye ulaşması sonrasında sağlık sektörünün hazır olma düzeyini arttırmak için yeni bir karantina dönemi başlatıldı. 

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, dün vatandaşlara karantina prosedürlerine uyma çağrısında bulundu. Hükümet, ilk dalgayı erken bir genel karantinayla kontrol alma konusunda başarılı olmuştu. Bununla birlikte, ülke, onlarca köyü ve kasabanın izolasyonuna rağmen son zamanlarda rekor enfeksiyon oranları kaydetti.

Koronavirüs vakalarının yeni eşiğinin 100 bini geçtiği Lübnan’da hasta sayısı 102 bin 607’ye ulaştı. Öte yandan salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 796’ya ulaştı. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, nüfusu yaklaşık 6 milyon olan Lübnan’da, bir haftada yaklaşık 11 bin vaka kaydedildi.

Karantinanın, gerektiğinde uzatma olasılığıyla birlikte bu ayın sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. 17.00-05.00 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağına ek olarak Pazar günleri tüm gün yasak uygulanacağı bildirildi.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, araçların hareketini plaka numaralarına göre düzenleyerek haftada üç günden fazla sürüşe izin vermeyen bir karar alındığını duyurdu.

Tecrit, Beyrut Havalimanı’nın yanısıra sağlık ve hayati sektörleri kapsamıyor.

Diyab, yaptığı açıklamada “Hedefimiz, toplumumuzda bir sağlık sorununu önlemek, kendimizi ve halkımızı korumak. Karantina, tek başına bir çözüm değil. Ülkenin sağlık hazırlıklarını arttırmak için bir fırsattır. Lübnanlılar maske, temizlik ve sosyal mesafe kuralına uymazlarsa devletin aldığı tüm önlemler hiçbir işe yaramayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yetkililer, çok sayıda sağlık personelinin hastalığa yakalanması, özellikle de yoğun bakım yatakları doluyken yeni hasta kabul edilememesi nedeniyle sağlık sisteminin çökmesinden endişe duyuyor.

Refik Hariri Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde görevli olan Dr. Said el-Esmer, sağlık durumunun ciddiyeti konusunda uyardı. Esmer, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Zirvedeyiz … Durum kritik ve daha da kötüye gidiyor. Yatak yetersizliğinin yanısıra vaka sayısında büyük bir artış söz konusu. Yoğun bakıma ihtiyacı olan hastalar var, mecburen acil servise bırakmak zorunda kalıyoruz. Zor ekonomik koşullara rağmen karantina bize yardımcı oluyor ve tıp sektörünü rahatlatıyor. Daha fazlasına hazırlanmak için bize biraz zaman tanıyor” ifadelerini kullandı.

Salgının ikinci dalgası Lübnan’ın yoksulluk oranlarını ikiye katlayan tarihinin en kötü ekonomik krizine tanık olduğu bir zamanda geldi. Bu durum, ekonomi sektörünün karantina ve kısıtlamalara itiraz etmesine neden oldu.

Diyab ise bu konu hakkında, “Lübnan dünyadaki tüm ülkeler gibi, ekonomi, sağlığımız ve hayatlarımız arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı. Şahsen ben hayatı seçiyorum, sağlık ekonomiden öncelikli” şeklinde konuştu.

Şarkul Avsat