(Fotoğraf: BNA)

Kudüs’te İsrail, ABD, Bahreyn üçlü toplantısı

Aşkenazi, ilhak planının dondurulmasının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani  başkanlığındaki üst düzey bir heyet, resmi bir ziyaret kapsamında yarın (Çarşamba) Tel Aviv’e gidecek. İsrailli kaynaklarından edinilen bilgilere göre,  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani çarşamba günü Kudüs’te bir araya gelecek.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı açıklamasında  ziyaretin barışa destek vermek ve İbrahim anlaşmasının ilkelerinin ışığında iki ülke arasında daha fazla ortak görüşme yapmayı amaçladığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, “Ziyaret, Bahreyn’in Ortadoğu’daki barış sürecini destekleme konusundaki kararlı ve kalıcı konumunu teyit etmek, İsrail Devleti ile ekonomik fırsatlara,  ikili anlaşmalara ve çeşitli alanlarda ortak çıkarlar elde etmeye yönelik çabalara ışık tutmak için yapılıyor” açıklamasında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi geçen hafta Knesset’te yaptığı bir oturumda, Bahreyn Dışişleri Bakanı’nın yakında Tel Aviv’i ziyaret edeceğini duyurmuştu. Zeyani’nin İsrail ziyareti, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ziyareti ile aynı zamana denk geliyor ve ABD Dışişleri Bakanı ez-Zeyani ve Netanyahu’yu bir araya getiren üçlü bir toplantı yapılması planlanıyor.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre, ez-Zeyani, İsrail heyetinin 18 Ekim’de Manama’ya yaptığı ziyarette değinilen işbirliği alanları hakkında görüşmeler yapacak.

Dün Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, üçlü görüşmeden önce, BAE ile yapılan anlaşmanın bir şartı olan Batı Şeria ve Ölü Deniz’in kuzey bölgeleri için İsrail ilhak planının dondurulmasının önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Aşkenazi şunları söyledi: “İlhak planıyla ilgili tartışmalardan normalleşme görüşmelerine geçmek, genel olarak bölge halkları ve özel olarak da genç nesiller için muazzam ufuklar açıyor.”  Filistin liderliğini barış diyaloglarına katılmaya davet eden Aşkenazi, “Hem bizim, hem sizin hem de bölgedeki tüm ülkeler için tarihi bir fırsat var, öyleyse gelin, bu fırsatı kaçırmayın” dedi.

İsrailli bir kaynak, üçlü toplantının üç kişi arasında yapılacağını doğruladı: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani. Netanyahu’nun ofisi, Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi’nin görüşmelerin başlamasından bu yana ilk kez üçlü toplantıya katılmaya davet edildiğini duyurdu. Zira Araplarla iletişime geçerken Mavi Beyaz Partisi’ne mensup Aşkenazi süreçten uzak tutulmuştu.

İsrail, Bahreyn ve ABD arasındaki toplantının çarşamba günü Batı Kudüs’te yapılacağını, Tel Aviv ve Manama’daki yetkililerin bu toplantıda iki ülke arasında doğrudan uçuşlara izin verecek havacılık anlaşmasını tamamlamak için büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Ancak gündeme getirilecek ana konu, iki ülkede büyükelçilik açılmasıyla ilgili tartışmalar olacak. Tel Aviv geçen hafta bu konuda Manama’dan resmi bir talepte bulunmuştu ve görüşmede ez-Zeyani’nin ülkesinin cevabını vermesi bekleniyor.

Bahreyn ve BAE, 15 Eylül’de Amerikan arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmeler sonrasında İsrail ile normalleşme anlaşmasını Beyaz Saray’da imzalamıştı. Netanyahu burada hem BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Ziyad ile barış anlaşması imzaladığı gibi aynı anlaşma Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani tarafından da imzalanmıştı.

10 Kasım’da İsrail parlamentosu, Beyaz Saray’da imzalandıktan yaklaşık iki ay sonra Bahreyn ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasını oy çokluğuyla onayladı. Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben Shabat liderliğindeki bir İsrail heyeti, Bahreyn ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin resmi açılış tarihi olan 18 Ekim’de Bahreyn’in başkenti Manama’yı ziyaret etti. Heyete o sırada ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Uluslararası Müzakerelerden Sorumlu Özel Asistan Avi Berkowitz eşlik etti.