‘Gize katili’, akıl almaz suçlarla Mısır’ı şok etti

‘Kaddafi’ kod adını kullanan bir Mısırlının çeşitli cinayet, hırsızlık ve kimlik hırsızlığı suçlarına imza atması ve güvenlik güçlerinin şahsın evinde gömülü cesetler bulması, Mısır gündemine oturdu.

Garip bir şekilde mesleği avukatlık olan zanlının Suudi Arabistan’da mühendislik yapan Rıza adlı arkadaşı, avukat oluşu dolayısıyla Kaddafi’ye güvenip gayrimenkule yatırım yapması için birikimlerini ona gönderiyordu. Ancak Rıza, dürüstlüğüne güvendiği arkadaşı Kaddafi’nin vekaletname adı altında onu aldattığından, gönderdiği paralara el koyduğundan habersizdi.

2015’te Suudi Arabistan’dan aniden dönen Rıza, Kaddafi’den hesaplarını kapatmasını isteyince olanlar oldu. Rıza’yı Gize’deki evine akşam yemeğine davet eden Kaddafi, zehir içirdiği arkadaşını dakikalar içerisinde öldürerek evindeki odalardan birindeki iki metrelik bir çukura gömdü. Kaddafi’nin 2015’ten bu yana işlediği birçok suçtan ilki olan bu plan, günler öncesinden hazırdı.

Cinayeti örtbas etmeye çalışan zanlı, arkadaşının telefonundan onun adına eşine mesaj atarak tutuklandığını bildirdi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Ölü eş

Kaddafi’nin ikinci kurbanı ise eşinin bir başkasıyla evlenmesinden korktuğu için parasının 400 bin Mısır  cüneyhini (yaklaşık 25 bin dolar) kendisine aktaran eşi Fatma’ydı. Fatma’nın parayı kendisine vermeyi reddetmesinin ardından başka bir odada bir çukur daha hazırlayan Kaddafi, ilk cinayetten günler sonra da karısını da öldürmüş oldu. Mücevherlerini de karısıyla beraber gömdüğü ortaya çıktığında savcılıkta verdiği ifadede zirâ paranın kendisi için bir kıymeti olmadığını iddia etti.

Üçüncü kurban, şuanda medyada ‘Gize katili’ olarak bilinen zanlının kendisine ait olan kütüphanede çalışan bir genç kızdı. Aralarındaki yakınlığın ardından kız kardeşiyle evlilik teklifi yollayan zanlı, söz konusu kız onu ifşa etmekle tehdit ettiği zaman onu kandırarak öldürdü ve yine odalardan birine gömdü. Kızın ailesini ise kızlarının oyunculuk ve reklamcılık alanında çalışmak için bir arkadaşıyla beraber ülkeden kaçtığına inandırdı.

İskenderiye’deki cinayet

Arkadaşını öldürmekle yetinmeyen Kaddafi, kimliğine bürünerek onun yerine de geçti. ‘Rıza’ adıyla İskenderiye’ye taşınan Kaddafi, burada dördüncü cinayetini de işledi. Elektrikli aletler satan özel bir dükkanda çalışan bir kızla tanışan Kaddafi, onunla evleneceği sözü vererek kızdan 45 bin Mısır lirası aldı aldı. Evliliği tamamına erdirmesi ya da aldı parayı geri vermesi talebinde bulunan kızı kandırıp öldüren zanlı, böylece dördüncü kurbanını da eve gömmüş oldu.

Tüm bu cinayetlere rağmen güvenlik güçlerinin kendisine ulaşamadığı katil, eşlerinden birinin kurduğu kumpasla kendini ele verdi. Tutuklanan Gize kasabı, mahkeme kararıyla bir yıl süreyle tutuklandı.

Katili ortaya çıkartan tesadüf

Beş yıl boyunca Rıza’yı arayan ailesi ise, İskenderiye hapishanelerinden birindeki tutuklular arasında ismini buldu. Ancak karısının eşinin seyahatte olduğu, isimler arasında bir benzerlik olmuş olabileceğini belirtmesi üzerine durumu netleştirmek için hapishane fotoğrafına baktıklarında bunun Rıza değil de Kaddafi olduğunu anladılar. Rıza’nın bunun üzerine savcılığa giden kardeşi, yeni bir beyannamede bulundu. Sonrasında ise soruşturma başlatıldı. 49 yaşındaki ‘Gize katili’nin hatası ise, hapishanedeki arkadaşlarından birine işlediği suçları anlatmasıydı. Kaddafi’yi ifşa edip etmemeyi günlerce düşünen diğer zanlı, nihayetinde gerçekleri hapishane görevlisine anlattı.

Mısır yerel medyasında bildirildiğine göre, aleyhindeki soruşturmaların dört gün sürdüğü Gize katili, avukatlık tecrübesinden yararlanarak tüm suçlamaları inkar etmeye çalıştı; ancak etrafının kanıtlarla çevrili olması nedeniyle arkadaşını öldürdüğünü itiraf etmek zorunda kaldı. Savcı, bu itirafı yıllar önce karısının ortadan kaybolmasıyla ilgili zanlı aleyhindeki iddianame ile ilişkilendirince gardını düşüren zanlı, eşini de öldürdüğünü itiraf etti. Diğer iki kişiyi daha öldürdüğü ortaya çıkan zanlı, çoğu arkadaşının kimliği ile olmak üzere 7 kez evlendiğini belirtti.

Şarkul Avsat