G20 İstihdam Çalışma Grubu’na kadınlardan yüksek katılım

G20 Suudi İş Grubu Başkanı Yusuf el-Bünyan, özellikle mevcut koşullarda, özel sektörün toparlanmasına yardımcı olmak amacıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere mali destek sağlanmasına devam edilmesi ve özel bir teknik altyapıya erişim hakkı verilmesi konularında G20’ye çağrıda bulundu. Öte yandan G20 İstihdam Çalışma Grubu’nun çalışmalarına, kadınların önceki zirvelere kıyasla en yüksek seviyede katılım gösterildiği kaydedildi.

Dün, “Liderler Zirvesi” programına katılan Yusuf el-Bünyan konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu, “G20 İstihdam Çalışma Grubu, kadınların iş hayatına katılımını artırmak için İş Kadınları Konseyi’ne ek olarak 6’dan fazla çalışma ekibi kurmuştur. Pandemi sırasında tavsiyelerin alınması ve yirmi ülkenin liderlerine sunulması için girişimlerde bulunuldu. 25 öneriyle küresel ekonominin canlandırılması hedefleniyor. İş grubu küresel iş dünyasının sesi oluyor. Toplantılara 670’den fazla üye ve G20 ülkelerinin 20 ülkesinden 30’dan fazla başkan ve başkan yardımcısı katıldı. Kadınların katılımı yüzde 33,7 ile en yüksek seviyede seyretti. G20 İstihdam Çalışma Grubu kuruluşundan bu yana İş Kadınları Konseyi’ne sahip olan ilk iş grubu oldu” ifadelerini kullandı.

Bünyan konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Koronavirüs, Küresel Değer Zinciri (GVC) pasaport önerisi ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri hakkında 3 özel rapor hazırlamanın yanı sıra 41’den fazla çalışma grubu toplantısı düzenledik. İstihdam Çalışma Grubu’nun 15’ten fazla ulusal ticaret odası var. Buna ek olarak İstihdam Çalışma Grubu, 3 bin 500’den fazla hükümet yetkilisi ve iş adamıyla iletişim sağlayabiliyor. Küreselleşme, bu virüsün sonuçlarını hafifletmek için yegane yolun tek bir aile olarak işbirliği yapmak ve çalışmak olduğunu göstermiştir. Bu doğrultuda İstihdam Çalışma Grubu’nda, büyük katkılarını göz önünde bulundurarak küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklandık. Bu işletmeler dünya çapındaki işletmelerin yüzde 60’ından fazlasını oluşturmaktadır.”

G20 zirvesi etkinlikleri sırasında koronavirüs salgını nedeniyle kadınların yerelde ve uluslararası alanda karşılaştıkları zorluklara değinen, Kadın İletişim Grubu üyesi Selma er-Reşid, “Salgının olumsuz etkileri, etkilenen işgücünün yüzde 70’i ile kadınları kapsadı. İş Kadınları Konseyi, pandemi sırasında kadınların durumunu, ekonomiyi destekleme ve toparlanmayı hızlandırma potansiyelini masaya yatırdı. G20, kurtarma planları geliştirerek ekonomileri kontrol altında tutmak için iyi bir fırsat olarak değerlendirilecek. Kadınlar, ekonomide iyileşme sürecini hızlandırmanın önemli bir parçasıdır. G20, kadınların toplumun, ekonominin ve endüstrinin tüm sektörlerine dahil edilmesine odaklanan ana alanları belirledi. Ekonomik toparlanma konusu iki boyutta tartışıldı: Birincisi; pandeminin etkilerinden, ekonomik olarak, toparlanma sürecini hızlandırmak için temel önlemler almak, ikincisi ise kadınların sosyal ve ekonomik güçlendirmesi ile sürdürülebilir kalkınma ve dengeli büyüme hedeflerine ulaşmak.

Selma er-Reşid konuya ilişkin yaptığı açıklamaları şu cümlelerle sonlandırdı: “Son beş yılda yerel ve uluslararası düzeyde, kadınlar niteliksel sıçrama kaydetti. Bu da ülkenin kalkınmasında ve ilerlemesinde, rolünün öneminin kanıtlanması için kadınlara iyi bir fırsat verilmesi ile sağlandı. Kadınlar teknolojiyle ilişkilerini geliştirerek bu durumdan faydalanmalı. Çünkü bu, kadının gelişimsel düzeyde daha etkili olmasında çok yardımcı olacaktır.”

Şarkul Avsat