Libya’da koronavirüsün yayılmasında cenaze ve düğünler sorumlu tutuluyor

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Koronavirüs ile Mücadele Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Dr. Halife el-Bekuş, ülkede düzenlenen cenaze ve düğün törenlerinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının geniş çapta yayılmasına neden olduğunu açıkladı. El-Bekuş, sosyal etkinliklerinde toplanmalara son verilmesini ve maske kullanılması çağrısında bulundu.

El-Bekuş’un çağrısı, Sağlık Bakanlığı’nın ülkedeki enstitüler ve hastanelerdeki açığın kapatılması için Sudanlı doktorların görevlendirilmesi için anlaşma imzaladığı bir dönemde geldi.

Vatandaşlar hastalığa yakalanan akrabalarının izole edilmesi için yerlerinin olmadığından şikayet ederken, Libya Ulusal Hastalıklarla Mücadele Merkezi dün (Perşembe) tamamı ülkenin batısında olmak üzere, 242 vaka Trablus’ta, 84 vaka Misrata’da, 34 vaka Sabrata’da ise 541 yeni vakanın tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 76 bin 6’ya yükseldiğini kaydetti. Bunun yanı sıra, 666 hastanın daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen kişi sayısı 46 bin 793’e yükselirken, ülke genelinde salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam ölü sayısı bin 62’ye ulaştı.

Öte yandan, Libya Kızılay Derneği Misrata şubesine bağlı gönüllü ekipler tarafından haftalık olarak kamu ve hizmet kurumlarını içeren geniş kapsamlı sterilizasyon çalışmaları yürütülürken,  Ulusal Hastalıklarla Mücadele Merkezi ve Trablus Belediyesi tarafından bilinçlendirme kampanyası yapıldı.

El-Bekuş’un açıklama yaptığı bir video Ulusal Merkez tarafından yayınlandı. El-Bekuş videoda vatandaşlara ihtiyati önlemlere riayet etme çağrısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Libya’daki günlük vaka sayısının 4 bini geçeceğini öngördüğüne dikkat çekerek “Bu yüzden herkesin tedbirlerini iyi alması gerektiğini” söyledi.

El-Bekuş, Başkanlık Konseyi’ne, hastalığın yayılması ihtimali artırması sebebiyle, devlet dairelerindeki çalışan kapasitesinin yüzde 30’a düşürülmesi çağrısında bulundu.

Ulusal Merkez tarafından tekrarlanan çağrıda vatandaşlara, kendileri için tehlike oluşturacak ve virüs diğer bölgelere yayılmasına katkı sağlayacak şekilde düğün ve cenazelerde toplanılmaması çağrısında bulunuldu.

Mutabakat Hükümeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir heyet, Sudan’ın Trablus Büyükelçisi ile geçtiğimiz çarşamba günü bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında ülkenin güneyindeki enstitü ve hastanelerdeki açığın kapatılmasına yardımcı olunması için Sudanlı tıbbi ve yardımcı personel alınması konusu tartışıldı.

Şarkul Avsat