Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, bir panelde konuşurken (SPA)

Cubeyr: G20 zirvesi sadece siyasi meselelerle ilgilenmiyor

Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, G20 zirvesinde yalnızca siyasi meselelerin ele alınmadığını, aynı zamanda gençleri ve kadıları güçlendirmek yoluyla ekonomik konularla da ilgilendiğine vurgu yaptı.

Cubeyr’in bu açıklaması dün akşam G20 zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Dünyayı Yeniden Birbirine Bağlayacak G20’ isimli bir panel sırasında geldi. Devlet Bakanı, Suudi Arabistan’ın ‘küresel ticaretin ana yollarındaki’ konumuna atıfta bulunarak, ‘Krallığın ekonomisinin bölge için istikrar sağlayıcı bir faktör olduğunu’ ifade etti.

Cubeyr, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele etmek için kolektif olarak çalışmanın önemine vurgu yaptı. Birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan virüse karşı aşı bulmak için yapılan uluslararası çabalara işaret etti.

Suudi Bakan, “G20 ülkeleri salgınla yüzleşmede büyük adımlar attı. Aşı için milyarlarca dolar fon sağladı. Her türlü zorlukların üstesinden gelmeye de devam edecek. Gelecekte ortaya çıkabilecek salgınlarla mücadelede ülkeler arasında örgütlenme ve işbirliği için protokoller olacak” ifadelerini kullandı.

Adil el-Cubeyr, ülkesinin pandeminin etkilerini ele alma çabalarından övgüyle söz ederken hükümet düzeyinde çalışma grupları kurarak, vatandaş ve geçici ikamet sahiplerinin sağlığını birinci öncelik haline getirdiğine vurgu yaptı. Suudi Bakan, faaliyetlerin askıya alınması ve enfeksiyon oranlarının düşürülmesine katkıda bulunan bir çok tedbirin uygulanması, ortaya çıkan etkiler ve salgınla mücadelenin değerlendirilmesi konusunda bir şeffaflığın söz konusu olduğuna dikkati çekti.

Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı, “Yapay zeka, inanılmaz gelişen teknolojilerle başa çıkma mekanizması, gelecek nesillere iş sağlama, eğitim alanında teknolojiyi kullanma ve dünyanın her yerinde refah sağlama açısından bunlarla nasıl başa çıkılacağı gibi büyük zorluklar var” dedi. Dünya genelindeki ülkeler ile uluslararası kuruluşlar arasında ortak sorunları tartışmak için iletişimi kolaylaştırmada teknolojinin önemine vurgu yapan Cubeyr, “Bundan çıkarılacak dersin; birlikte her şeyi bağımsız olarak yapabileceğimiz olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Cubeyr, “Krallık, toplumu güçlendirmek ve toplulukla ilgili birçok olumlu sonuç elde etmek için aralıksız çabalar gösterdi. Bunun yanısıra koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için dünya ülkeleri ile temas kurdu. Suudi Arabistan’ın salgını pratik bir şekilde ele aması, toplumun bu zorlukla başa çıkmasını sağladı” ifadelerini kullandı.

Suudi Bakan, G20 zirvesiyle ilgili olumlu bir açıklama yapılacağını, özellikle de önerileri liderlere sunulacak 400’den fazla toplantı olduğunu açıkladı. Zirvenin 2021 yılında İtalya’ya geçişi sırasında, tüm zorluklara başa çıkma becerisine ve deneyimine sahip olunacağına işaret etti.

Cubeyr, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu kapsamında vatandaşların yaşam standardını iyileştirmek, gençleri ve kadınları güçlendirmek, teknolojiyi, yeniliği ve yaratıcılığı kullanmak, eğlence ve turizme odaklanmak için çalışmalarda bulunduğuna dikkati çekti.

BAE’den övgü

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararası İşbirliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Rim el-Haşimi, söz konusu panelde yaptığı konuşmada Suudi Arabistan’ın ‘G20 Zirvesi’ başkanlığındaki çabaları ve özellikle pandeminin dayattığı kritik koşullar ışığında zirveyi yönetme ve hazırlamadaki olumlu rolüne övgüde bulundu.

Haşimi, pandeminin sonuçlarının birbirleriyle iletişimin devamlılığı konusunda dünya ülkelerini etkilemediğini ifade ederek, aksine dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen herhangi bir olayda herkese ulaşan bir bağlantının güçlendirilmesine katkıda bulunduğuna işaret etti.

BAE’li Bakan, “G20 Zirvesi aracılığıyla, gençlerin gelecekte teknolojiye dayalı işlere ve yeni sektörlere uyum sağlamasına yardımcı olacağız. Toplumun tüm sorunlarına cevap verebilmek için çalışacağız” şeklinde konuştu.

Haşimi, “Ülkeler bilimsel araştırma ve laboratuvar testlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesini önceliklerinin en üstüne yerleştirdiklerinden, salgının sonuçlarına hızlı bir tepki verildi” dedi. Ayrıca ülkesinin çabalarını ve virüsle başa çıkma kabiliyetine övgüde bulunan BAE’li Bakan, toplantıların olağanüstü koşullarda devam ettiğini söyledi.

Şarku’l Avsat