Putin, AB’den gıda ithalatına yönelik ambargoyu 2021’e kadar uzattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Avrupalıların Ukrayna krizinde oynadığı rol gerekçesiyle Moskova’ya uyguladıkları uluslararası yaptırımlara misillemede bulunarak, 2014 yılında AB ve diğer ülkelerden ithal edilen çok sayıda ürüne yönelik ambargo koymuştu. Putin bugün aldığı bir karar neticesinde, bahse konu ambargoyu 2021 yılının sonuna kadar uzattı.

Putin, AB’den gıda ithalatına yönelik ambargoyu 31 Aralık 2021’e kadar uzatan kararnameyi imzaladı.

2014 yılında Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesi sebebiyle çok sayıda ülke Moskova’ya yaptırım uygulamıştı. Ağustos 2014’te Rusya tarafından alınan tedbirler kapsamında çıkarılan kararname Moskova’ya yaptırım uygulayan bu ülkeleri de içeriyor. Batı ülkeleri tarafından başlatılan yaptırımlara karşılık olarak Rusya, AB’den gıda ithalatına yönelik koyduğu ambargoyu beş kez uzattı.

AFP’nin aktardığı habere göre AB, Haziran ayı sonunda, Doğu Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle Rusya’ya yönelik halihazırda uyguladığı ekonomik yaptırımları altı ay süreyle uzatmaya karar verdi.

AB, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesini tanımıyor ve bu adımı uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendiriyor.

Rusya’da ekonominin tüm sektörlerini etkileyen AB yaptırımları, petrol fiyatlarının düşmesinin yanı sıra, Vladimir Putin’in 2000 yılında Kremlin’e gelmesinden bu yana, ülkede en uzun ekonomik durgunluğun yaşanmasına yol açtı. Buna rağmen Rus yetkililer bu yasağın Rusya’da ulusal tarım sektörünün gelişimini desteklediğini söylüyor.

Şarkul Avsat