Aşılama kampanyası başlatma umutları güçleniyor

İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdikleri aşıya ilişkin olumlu sonuçlar elde edildiğini açıkladı.

AstraZeneca, İngiltere ve Brezilya’daki kapsamlı klinik araştırmalardan elde edilen ön sonuçlara göre, ortalama yüzde 70, bazı durumlarda ise yüzde 90’a kadar etkili bir aşı geliştirdiklerini bildirdi.

Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın geliştirdikleri aşılarda yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğunu açıklamasının ardından gelen bu haber, Kovid-19’a karşı yoğun aşılama kampanyaları başlatma umutlarını artırdı.

AstraZeneca/Oxford aşısı, yüzde 94.5 etkinliğe sahip olduğu açıklanan Moderna ve yüzde 95 etkinliği olan Pfizer/BioNTech aşısı kadar umut verici olmasa da, aşıyı hazırlamak için daha geleneksel yöntemler kullandı. Bu da aşıyı düşük sıcaklıklarda saklamaya gerek olmadığı için saklamasını kolaylaştırdı ve daha ucuz olmasını sağladı.

Şirket, aşının onayı için ilk yeşil ışığı elde etmek amacıyla araştırma sonuçlarını yetkililere hızla sunacağını ve 2021’de mevcut olması beklenen 3 milyar doz üretiminde ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

AstraZeneca Genel Müdürü Pascal Sorio, Basit bir tedarik ağı sayesinde, aşının dünyanın her yerinde bulunmasının ve elde edilmesinin kolay olacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, şu anda dünyada geliştirilmekte olan 48 aşıdan yalnızca 11’i yetkililerin onayını almadan önce üçüncü son deneme aşamasına girdi.

Sağlık çalışanları ve risk altındaki gruplara öncelik verilecek olan aşı kampanyasının ABD’de aralık ayı ortasında, Avrupa’da ise 2021 başlarında başlatılması bekleniyor.

ABD’nin Kovid-19 Aşı Programı Başkanı Dr. Moncef Slaoui’nin açıklamasına göre ülkedeki aşı kampanyası ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alınır alınmaz başlayacak.

Dr. Moncef, “Planımız, aşıları FDA tarafından onaylandıktan sonraki 24 saat içinde aşı bölgelerine gönderebilmektir” diyerek, Aralık ayında ülke genelinde 20 milyon, sonrasında ise her ay 30 milyon kişinin aşılanabileceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Şarku’l Avsat