Husilerden Cidde’deki Saudi Aramco tesisine terör saldırısı

Suudi Enerji Bakanlığı’ndan resmi bir kaynak tarafından yapılan açıklamaya göre, Cidde kentinin kuzeyinde bulunan Saudi Aramco’ya ait petrol ürünleri dağıtım istasyonundaki akaryakıt tankında Husilerin füze ile gerçekleştirdiği terör saldırısı sonucu yangın çıktı.

Kaynak, itfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına aldığını bildirerek, Aramco’nun müşterilerine yakıt tedarikinin etkilenmediğini söyledi.

Enerji Bakanlığı’ndan resmi kaynak, dün sabah saat 03.50’de meydana gelen patlamanın yangın çıkmasına neden olduğunu, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmeyi başardığını, yaralanma veya can kaybı olmadığını belirtti.

Bakanlık kaynağı, “Suudi Arabistan korkakça saldırıyı şiddetle kınıyor. Yakın zaman önce Cizan’da meydana gelen, Abkayk ve Hureys’deki petrol tesislerine yapılan terör saldırıları da dahil olmak üzere hayati tesislere yönelik bu terör ve sabotaj eylemleri, küresel ekonominin yanı sıra dünya enerji arzının güvenlik ve istikrarın hedef alındığını teyit ediyor” diye konuştu.

Kaynak, ülkesinin bu tür sabotaj ve terör eylemleriyle bunların arkasındaki taraflarla yüzleşmenin önemine yaptığı vurguyu yineledi.

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki ise, “İran destekli terörist Husi milisleri bu korkak terör eylemini gerçekleştirerek, sadece Suudi Arabistan’ın ulusal yeteneklerini hedef almadığını aksine küresel ekonominin omurgasını, tedariklerini ve küresel enerji güvenliğini hedeflediğini kanıtladı” dedi.

Sözcü el-Maliki açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

“Bu terörist saldırısı Husi milisleri tarafından daha önce üstlenilen Abkayk ve Hureys petrol tesislerini hedef alan terör eylemlerin bir uzantısıdır. Kanıtlar, İran rejiminin, Tahran menşeili seyir füzeleri ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanılarak bu terör saldırılarına karıştığını kanıtlıyor. Sivilleri, sivil nesneleri ve ekonomik tesisleri sistematik ve kasıtlı bir şekilde hedef almak, uluslararası insancıl hukuku ihlal eder ve savaş suçu anlamına gelir. Arap Koalisyonı Müşterek Kuvvetler Komutanlığı sivil nesneleri korumak için gerekli operasyonel önlemleri alıyor.”

Albay el-Maliki, siviller ve sivil nesnelere yönelik bu düşmanca terör eylemlerini planlayan ve gerçekleştiren teröristlerin uluslararası insancıl hukuk ve teamül kurallarına göre sorumlu tutulacağı uyarısında da bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Husilerin üstlendiği, Saudi Aramco’nun petrol tesislerine yönelik füze saldırısıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

BM Genel Sekreterlik Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, sivil hedefler ve altyapıyı hedef alan saldırıların uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiği de vurgulandı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf, ‘korkakça işlenen terör saldırısını’ kınayarak, “Bu tekrarlanan kasıtlı terörist saldırıları, sadece Suudi Arabistan’ın değil, Körfez bölgesinin de güvenlik ve istikrarını hedefliyor. Ayrıca siviller ve sivil nesnelerin hedef alınmasını yasaklayan uluslararası yasa ve normları da açık bir şekilde ihlal ediyor” diye konuştu.

KİK’in Suudi Arabistan’ın güvenlik ve istikrarın yanı sıra halkını korumak için aldığı önlemleri desteklediğini ifade eden Dr. Nayef, uluslararası toplumu sorumluluklarını üstlenerek, bölgede güvenlik ve barışı istikrarsızlaştırmaya yönelik girişimlerini süren Husi milislere karşı sağlam bir şekilde durmaya çağırdı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği de, Cidde’nin kuzeyindeki petrol ürünleri dağıtım istasyonuna yapılan korkak terör saldırısını şiddetle kınadı.

İİT, dünya enerji arzının güvenliğini ve istikrarını hedefleyen, hayati öneme sahip petrol tesislerine karşı düzenlenen sabotaj ve terör eylemleriyle mücadele etmek için aldığı tüm önlemlerde Suudi Arabistan’ın yanında olduklarını vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da, Mısır hükümeti ve halkının, her türlü terör ve onun destekçilerine karşı koyabilmek, korkakça saldırılar karşısında topraklarını savunmak, güvenlik ve istikrarını sağlamak için aldığı önlemlerde kardeş Suudi Arabistan hükümeti ve halkının yanında olduğunu ifade etti.

Şarkul Avsat