Saudi Aramco: Cidde’deki petrol dağıtım istasyonuna yönelik saldırıdan müşteriler etkilenmedi

Saudi Aramco şirketinden bir yetkili, Husi milislerin Cidde’nin kuzeyindeki bir petrol ürünleri dağıtım istasyonuna düzenlediği saldırıdan müşterilerin etkilenmediğini bildirdi.

Şirket yetkilisi, saldırının tesiste depolanan tüm yakıtın yüzde 10’unu devre dışı bıraktığını ve tesisteki 13 tanktan birinin şu anda kullanım dışı olduğunu söyledi.

Söz konusu tesisi günde 120 bin varilden fazla petrol ürünü dağıtan ‘kritik bir tesis’ olarak nitelendiren yetkili, saldırının yol açtığı yangının yaklaşık 40 dakika içinde can kaybı olmadan söndürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Bu sabah, Suudi Enerji Bakanlığı’ndan resmi bir kaynak, Cidde kentinin kuzeyinde bulunan Saudi Aramco’ya ait petrol ürünleri dağıtım istasyonundaki akaryakıt tankında Husilerin füze ile gerçekleştirdiği terör saldırısı sonucu yangın çıktığını açıkladı.

Kaynak, itfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına aldığını bildirerek, Aramco’nun müşterilerine yakıt tedarikinin etkilenmediğini söyledi.

Enerji Bakanlığı’ndan resmi kaynak, dün sabah saat 03.50’de meydana gelen patlamanın yangın çıkmasına neden olduğunu, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmeyi başardığını, yaralanma veya can kaybı olmadığını da belirtti.

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki ise şu ifadeleri kullanarak konuya dair açıklama yaptı:

“Kanıtlar, İran rejiminin, Tahran menşeili seyir füzeleri ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanılarak bu terör saldırılarına karıştığını gösteriyor. Sivilleri, sivil nesneleri ve ekonomik tesisleri sistematik ve kasıtlı bir şekilde hedef almak, uluslararası insancıl hukuku ihlal eder ve savaş suçu anlamına gelir. Arap Koalisyonı Müşterek Kuvvetler Komutanlığı sivil nesneleri korumak için gerekli operasyonel önlemleri alıyor.”

Şarku’l Avsat