Libya Ortak Askeri Komitesi esir değişimi konusunda anlaştı

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusa Ordusu’ndan (LUO) önde gelen bir yetkili, 5+5 Ortak Askeri Komite’nin, Faiz Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) heyeti ile iki taraf arasında esir değişimi konusunda anlaşma yaparak, önemli bir atılım gerçekleştirdiğini söyledi. Bu anlaşma, Fas’ın Tanca kentinde Libya Temsilciler Meclisi’nin genişletilmiş istişare toplantısının düzenlenmesiyle eşzamanlı geldi.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’ndan (UNSMIL) dün yapılan açıklamada, “Libya’nın üç bölgesinden (Trablus, Barka, Fizan) milletvekillerinden oluşan bu çeşitli grubun tek çatı altında toplanması memnuniyetle karşılanan olumlu bir adımdır” ifadeleri kullanıldı. BM Misyonu, Libya Temsilciler Meclisi’nin birliğine destek vurgusu yaptığı açıklamasında, Meclis’in, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun 24 Aralık 2021’de kararlaştırdığı ulusal seçimlerle ilgili yol haritasının uygulanması noktasında Libya halkının beklentilerinin yerine getirmesini ümit ettiğini kaydetti.

UMH Güçleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed el-Haddad, 5+5 Ortak Askeri Komite toplantılarına katılacak UMH heyetinin üyeleriyle yaptığı toplantıda, üyelerden, karşı tarafın yani LUO heyetindeki mevkidaşlarıyla oturmalarını ve sorumluluk almalarını istedi. Toplantıda Genelkurmay Başkanlığı’nın silahlı oluşumlar ve destek kuvvetlerinin mensuplarından yararlanma planı ve çalışmalarına değinildiğini aktaran Haddad, başkent ve diğer şehirlerdeki tüm silahlı gruplardan, Ortak Operasyonlar Odası, ortak güç ve kontrol makamlarının talimatlarına uyarak bütün silahlı oluşumları gizlemelerini talep etti.

İngiltere, yaptığı açıklamada, Ortak Askeri Komitesi görüşmelerinde kaydedilen ilerlemeden dolayı güvenlik çalışmaları grubunun temel katılımcısı olan Libya’daki Büyükelçiliği’ni takdir etti. İngiltere’nin Libya Büyükelçiliği, ateşkesin uygulanmasıyla ilgili detaylar hakkında uluslararası toplumu bilgilendirmek amacıyla ilk kez Ortak Askeri Komitesi görüşmelerine katılmıştı.

Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi komutanı Tuğgeneral İbrahim Ahmed Beytülmal, düşmanın her türlü hareketliliğinin üstesinden gelmeye hazır olduklarını belirterek, “Bu hususta herhangi bir gelişme gözlemlersek, demir yumrukla vururuz ve bu konuda taviz vermeyeceğiz” sözleriyle tehdit etti. Yerel medyanın servis ettiği fotoğraflarda, UMH güçlerinin Sirte’nin batısındaki bölgelerde arama tarama faaliyeti kapsamında keşif devriyeleri düzenlediği görülüyor.

Diğer taraftan, UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa, UMH Başbakanı Faiz Serrac’ın yerine geçme girişimini güçlendirmeye çalışıyor. Zira Başağa, dün katıldığı bir radyo yayınında, kendisine suikast girişiminde bulunulduğunu iddia etti. İçişleri Bakanlığı’ndaki bazı subayların bu girişimde parmağı olduğunu belirten Başağa, Başsavcılığın bilgisi dahilinde subayların soruşturma için sevklerinin yapıldığını söyledi.

Başağa, girişimin gerçekleştiği yer ve zamana ilişkin bilgi vermedi ancak bu girişimin Öfke Volkanı Operasyonu’nun devam ettiği sırada yapıldığını iddia etti. UMH güçleri, LUO’nun geçen yıl Trablus’a yönelik saldırısını püskürtmek için Öfke Volkanı Operasyonu’nu başlatmıştı.

Başağa ayrıca, Ulusal Petrol Kurumu’nun (NOC) Trablus’taki merkez binasına yönelik saldırı girişiminin azmettiricilerini ve sorumlularını yakalayarak Başsavcılığa sevk etme sözünü verdi.

İçişleri Bakanlığı, olaydan birkaç saat sonra merkez binasının güvende olduğunu gösteren fotoğraflar yayınladı. Bu olay, ülkedeki enerji sektörünün halen güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Söz konusu olayda militanlardan oluşan bir grup merkez binasının önündeki yolu kapatmış ve duvarlarının dışında konuşlanmıştı. Bununla birlikte grup giriş çıkışları kapatmamıştı.

Girişimle ilgili yayınlanan videoda NOC merkez binasının önünde grup üyelerinden birinin UMH’ye bağlı Öfke Volkanı adına bildiri okuduğu görülüyor. Grup üyesi, burada okuduğu bildiride NOC yetkilileri hakkında soruşturma başlatılması ve petrol gelirlerinin Libya Merkez Bankası yerine dışardaki bir bankaya aktarılması kararının iptal edilmesini istediklerini kaydetti.

Öte yandan Benina Havalimanı ile Tunus arasındaki uçuş seferlerinin yeniden başlaması amacıyla Tunus Sivil Havacılık Kurumu’ndan bir heyet Benina Havalimanı’na inceleme ziyareti gerçekleştirdi. Tunus heyetine ziyaret sırasında Libya’nın doğusundaki paralel hükümetten yetkililer eşlik etti. Heyet, ziyaret kapsamında Havalimanı’nda alınan uluslararası standartlara uygun güvenlik tedbirlerini yerinde inceledi.

Diğer taraftan, ABD’nin Libya Büyükelçiliği’nden dün yapılan açıklamada, si Büyükelçi Richard Norland’ın Libya’daki Amazig Yüksek Konseyi liderleri ile telefonda görüştüğünü bildirildi. Açıklamada, ‘iyi’ diye nitelenen görüşmede Libya’daki siyasi sürecin ele alındığı belirtildi.

Büyükelçiliğin açıklamasına göre, Norland, ülke genelindeki ve aynı zamanda yurtdışındaki diğer toplumsal bileşenlerin liderlerine ek olarak Amazigli (Berberi) liderlerle mevcut görüşmeleri sürdürme taahhüdünde bulundu.

Şarkul Avsat