Bağdat: DEAŞ’ın faaliyetleri arttı

Irak Terörle Mücadele Birimi’nin DEAŞ terör örgütüne yönelik yürüttüğü son operasyonların örgütün hareketini kısıtladığı söylense de Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Savunma Bakanı Cuma İnad örgütün oluşturduğu tehlikenin gittikçe arttığına dair uyarıda bulundu.

Örgütün gerçekleştirdiği onlarca eylemden en sonuncusu Selahaddin vilayetinde albay rütbeli bir subay da dahil olmak üzere yaklaşık 10 kişinin öldürüldüğü El-Mishak eylemiydi. Yaklaşık bir ay önce başkent Bağdat’ın yakınlarında Rıdvaniye eylemini gerçekleştirmişti. Söz konusu eylemde ordu ve Sahva (Uyanış) güçlerinden yedi kişi hayatını kaybederken üç kişi de yaralanmıştı.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin dün Moskova ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “Terör örgütü hala var ve ne yazık ki giderek daha aktif hale geliyor. Eylemleri birkaç ay öncesine göre daha da artmış durumda. Irak hükümetinin elinde terör örgütünün Anbar, Kerkük, Diyala ve Ninova’nın bazı bölgelerinde olduğunu gösteren bilgiler var. Irak güçleri örgütün çeşitli uyruklara mensup üyelerini tutukluyor. Batı Avrupa ülkeleri ile bu ülkelere mensup DEAŞ’lılar hakkında diyaloğumuz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Irak Savunma Bakanı Cuma İnad geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Bağdat’ta ve Babil vilayetinin kuzeyindeki Curf es-Sahr bölgesinde yaklaşık 2 bin DEAŞ unsuru olduğunu duyurarak bunun büyük bir rakam olduğunu belirtti. Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu bunu ciddi bir mesele olarak değerlendirdi.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Kerim Alivi konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Güvenlik ve istihbarat servislerinin Savunma Bakanı’nın açıklamasının üzerinde durması ve bunu takip etmesi gerekiyor. Komisyon, Bağdat’ta ve Babil vilayetinin kuzeyinde, özellikle de Curf en-Nasr bölgesinde uyuyan hücreler içerisinde gruplar ve bireyler şeklinde DEAŞ üyeleri olduğunu biliyor ancak ellerinde tam bir sayı yok” ifadelerini kullandı.

Alivi “Komisyon bu açıklamayı ciddiye alarak güvenlik ve istihbarat yetkililerinden bu sayılarla ilgilenmek üzere güvenlik ve istihbarat çabalarını harekete geçirmelerini ve bu bilgiler karşısında ciddi bir tavır sergilemelerini talep edecek” dedi.

Buna ek olarak Terörle Mücadele Birimi son yaptığı operasyonların örgütün gücünü zayıflattığını vurguladı. Terörle Mücadele Birimi Sözcüsü Sabah en-Numan konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Terörle Mücadele Birimi’nin son yaptığı operasyonlar terör çetelerinin (DEAŞ) hareketini ve bir bölgeden diğerine geçişlerini zayıflattı. Uluslararası Koalisyon ile istihbarat konusunda bilgi alışverişi ve koordinasyonun yanı sıra Terörle Mücadele Birimi ile diğer güvenlik kurumlarının istihbarat birimleri arasında istihbarat koordinasyonu devam etmektedir. Terör çeteleri (DEAŞ), şu an terör eylemlerini planlamak ve yürütmek için inşa edecekleri üslerin yanı sıra kuluçka merkezlerinden yoksun kalmış durumda. Terörle Mücadele Birimi’nin faaliyetlerindeki şu anki aşama, başta bu çetelerin liderleri olmak üzere DEAŞ terör örgütünden geriye kalanların izlerinin sürülmesinde teknik ve beşeri açıdan en üst düzey teknolojiye göre yoğun istihbarat çabası gösterilmesiyle öne çıkıyor.”

Vatandaşların güvenlik güçleri ile yaptığı işbirliğine dikkat çeken Numan, Terörle Mücadele Birimi’ne teröristler ve bulundukları yerler hakkında bilgiler sağlamada önemli bir rol oynadıklarını belirtti.

Diğer taraftan Irak Federal İstihbarat ve Soruşturma Ajansı dün Kerkük vilayetinin Huveyce bölgesinde dört teröristin yakalandığını duyurdu. Ajans yaptığı açıklamada “Kaynakların verdiği istihbarat bilgilerine göre Federal Polis İstihbarat Müdürlüğü bünyesindeki ajansın birlikleri, Kerkük vilayetindeki Huveyce bölgesinin farklı noktalarında dört tane terörist yakalamayı başardı. Şahıslar (Terör 4) maddesinin hükümleri uyarınca terör örgütü çetelerine (DEAŞ) mensup oldukları için aranıyordu” ifadeleri yer aldı.

Ajans açıklamanın devamında tutuklu kişilerin “DEAŞ terör örgütünün Huveyce adlı bölümünde faaliyet gösterdiklerini ve temizleme operasyonlarından önce güvenlik güçleri ile vatandaşlara yönelik çeşitli terör eylemlerinde rol oynadıklarını” belirtti.

Irak güçleri geçtiğimiz günlerde Diyala, Kerkük, Selahaddin ve Anbar vilayetlerinin çeşitli bölgelerinde DEAŞ’a karşı vur-kaç operasyonları başlatırken, Suriye sınırını DEAŞ’ın kaçakçılık operasyonlarının yanı sıra sınırdan sızmasını engellemek için iki federal polis tugayıyla destekledi.

Şarkul Avsat