Mısır hastaneleri vaka artışı ile yüzleşmek için hazır

Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı hastanelerin koronavirüs salgının ikinci dalgası başlaması ile vaka sayısı artış ihtimaline karşı tamamen hazır olduğunu bildirdi.

Bakanlık salgın ile mücadele standartları önlemlerinin sıkılaştırılmasına dikkat çekerken, Mısır Bakanlar Kurulu Medya Merkezi dün “Salgının ikinci dalgasına yönelik bir önlem olarak sağlık alanındaki başkanlık girişimlerinin durdurulmasının söz konusu olmadığını” açıkladı.

Medya Merkezi “Salgının yayılmasının önlenmesi için tüm koruyucu ve ihtiyati tedbirlere riayet edilerek sağlık alanındaki başkanlık girişimlerin tam kapasite ile çalışmaya devam ettiğini, hastaların korunması ve koronavirüs vakalarından ayrılmaları için hastanelerde güvenlik koridorlarının tahsis edildiğini” vurguladı.

Mısır Bakanlar Kurulu’na göre, sağlık alanındaki başkanlık girişimlerinden en önemlisini, bekleme listelerine son verilmesi ve diğer listelerdeki yığılmanın engellenmesi temsil ediyor.

Girişimler koronavirüs krizine rağmen devam etti ve Ekim ayı sonunda kadar 11 farklı uzmanlık alanında yaklaşık 517 bin 300 ameliyat gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Hepatit C virüsüne son verilmesi ve bulaşıcı olmayan hastalıkların teşhis edilmesi girişiminde, karaciğer iltihabı olan ve bulaşıcı olmayan hastalıklara (Şeker, yüksek tansiyon ve obezite) sahip 57 Mısırlı vatandaşın erken teşhisi sağlandı. Hastalara takip, değerlendirme ve tedavi hizmetleri sunuldu.

Söz konusu girişimler kapsamında başlatılan bir diğer girişim ise Mısır kadın sağlığını destekleme girişimiydi. Ekim ayı sonunda kadar yaklaşık 8,8 milyon kadında meme tümörlerinin erken teşhisi sağlandı ve hastaların klinik muayeneleri ve tedavileri ücretsiz olarak gerçekleştirildi.

Öte yandan Mısır Sağlık Bakanı Dr. Hala Zayed, korona hastalarını tedavi etmek için hazır olduklarını ifade etti. Bakan, dün Port Said Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sağlık Komitesi Yıllık Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında “Göğüs hastalıkları ve ateşli hastalıklara yönelik hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranı yüzde 25’i geçmiyor” şeklinde açıklama yaptı.

Bakan ayrıca “Bakanlığın, vaka sayılarının artması durumunda vakaların tedavisine katkıda bulunmaları için 320 hastaneye ödeme yapılmak için hazır olduğunu” açıkladı.

İyileşen hasta sayısı 102 bini aştı

Sağlık Bakanlığı 98 kişinin daha sağlığına kavuşması ve hastaneden taburcu olması ile toplam iyileşen kişi sayısının 102 bin 201’e yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık tarafından çarşamba akşamı yayınlanan açıklamada, laboratuvar test sonuçları pozitif çıkan 365 yeni vakanın tespit edildiği ve 12 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirdiği bildirildi. Bakanlık Mısır’da çarşamba akşamına kadar kaydedilen toplam vaka sayısının 114 bin 107’ye, iyileşen vaka sayısının 102 bin 201’e ve virüs sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısının 6 bin 585’e yükseldiğini açıkladı.

Mısır Sağlık Bakanlığı salgının yayılmasının engellenmesi için herkese ihtiyati önlemlere riayet etme çağrısında bulundu. Bakanlık, koronavirüs vakalarına yönelik tedavi protokolünün sürekli olarak güncellendiğine ve tedavi protokollerinin uygulamasına riayet edilmesinin, koronavirüs ile Mücadele Bilimsel Komitesi tarafından takip edildiğine dikkat çekti.

Şarkul Avsat