Şebve savaşın tozlarını kitap fuarıyla atmaya çalışıyor

Yemen’de yaklaşık altı yıldır devam eden savaşın ortasında, Şebve Valiliği savaşın tozlarını üzerinden atmaya çalışıyor. Valilik son dönemlerde koşulların iyileşmesi ile beraber kalkınma, kültür ve edebiyat alanında birçok projeyi hayata geçirdi.

Valilik koşulların iyileşmesi ve hayata dönüşün göstergesi olarak geçtiğimiz hafta, Şebve okuyor sloganıyla 2 bin 700’den fazla kitabın bulunduğu ve yerel halk ile Arapların katılım sağladığı bir kitap fuarı düzenledi.

Şebve Kültür Ofisi Direktörü Muhammed Salim el-Ahmedi, “Karanlığın içinde meşaleler yakmak istiyoruz” sözleriyle, kitap fuarının açılış gayesini de vurgulamış oldu. El-Ahmedi, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Ülkemiz art arda krizler yaşıyor. Ancak Şebve bize karanlığın en çok çöktüğü anda bile meşaleler yakabileceğimizi kanıtladı. Bizim de yapmaya çalıştığımız bu” açıklamalarını yaptı.

Yemen 21 Eylül 2014’de Husi darbesiyle iktidarın ele geçirilmesinden sonra meşru hükümet ile olan bir savaşa tanıklık etmişti. Suudi Arabistan liderliğinde bir koalisyon kurularak duruma müdahale edilmiş, Meşru Hükümeti destekleyen koalisyon güçleri Yemen topraklarının yüzde 85’ini özgürleştirmeyi başarmıştı.

El-Ahmed’i sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün bu tür krizlerin yaşandığı bu ülkede Şebve daha farklı şeyler söylüyor ve daha farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu güzel bir şey. Artık savaşlar bitti. İnşa etme ve gelişme aşamasına geçildi. Savaşlara doyduk ve sonuçlarına fazlasıyla katlandık.”

El-Ahmedi, 8 gün devam edecek olan fuarın 6 Yemenli ve birçok Mısırlı yayınevinin katılımıyla 2 bin 742’den fazla kitabı içerdiğini belirtti. Şiir gecesi, kültürel programlar, edebi ve eleştirel çalışmalar gibi sanatsal ve kültürel etkinlikleri de barındıran fuar, şehirdeki birçok hayatı fikir, şiir ve kültür açısından sembolize ediyor.

Kurtarılan bölgelerde savaşın etkileri ve yankılarıyla mücadele edildiği bir dönemde, savaşın kalıntılarını üzerinden atmayı başaran Şebve’de oldukça farklı bir tablo hakim.

Şebve Valisi Muhammed Salih bin Adyu, Umman denizindeki ilk liman projesinin yanı sıra, turistik park ve yol yapımı olmak üzere birçok hayati proje başlattığı bilgisini verdi.

Muhammed el Ahmedi, Şebve vilayetinin ,Yemen ve Arap özel sektörlerinde yatırım için verimli bir ortam haline geldiğini vurguladı. Ayrıca diğer vilayetler için, Şebve örneğini takip ederek koşullarını iyileştirmeleri yönünde temennide bulundu.

Eleştiriler ile ilgili açıklama yapan el-Ahmedi, “Eleştiri normal bir şey, bizim çalıştığımızın kanıtı. Burada bir düzeltme amacıyla yapılan eleştiri bir de niyetleri engellemek için yapılan eleştiri var. Bizim için faydalı olmayan eleştiriye kulak asmıyoruz.” dedi.

Öte yandan, Muhammed Said Talib, Şebve’deki durumun normale dönmesinin halk için bir umut kaynağı olduğunu ifade etti. Şebve Radyosu genel müdür yardımcı Muhammed, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Şebve modeli, savaş kalıntılarını aşma ve kendini inşa etme noktasında diğer vilayetlere ilham oluyor” açıklamalarını yaptı.

Muhammed açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: “Kitap fuarları genelde vilayetler için önemli sıçramalara neden oluyor. Bu sıçrama büyük ölçüde öğrenciler, akademisyenler ve bilim ile ilgilenenlere yansıyor. Gençlere çeşitli alanlarda ilerleme ve gelişme fırsatı sunuyor.”

Şarkul Avsat