Boko Haram, Nijerya’da 43 çiftçiyi katletti

Aşırılık yanlısı Boko Haram militanları, Nijerya’nın kuzeydoğusunda bulunan Maiduguri kentinde pirinç tarlalarında çalışan en az 43 çiftçiyi katletti ve altısını da yaraladı.

Boko Haram ile aralarında husumet bulunan silahlı bir grubun AFP’ye verdiği demece göre saldırganlar çiftçilerin ellerini bağladı ve ardından onları Koshobe köyüne götürerek katletti. Silahlı grubun lideri Babakura Kolo konuya ilişkin şu açıklamada bulundu “44 ceset bulduk. Hepsi katledilmişti. Altısı da ağır bir şekilde yaralanmıştı. Hiç şüphesiz bu, bölgede faaliyet gösteren ve sürekli çiftçilere saldıran Boko Haram’ın işi” ifadelerini kullandı.

Grupta ölü ve yaralı sayısını doğrulayan komutan İbrahim Liman’a göre kurbanlar, iş bulmak için Nijerya’nın kuzeybatısındaki Sokoto eyaletinden -yaklaşık bin kilometre uzaklıkta- doğuya giden işçilerdi.

Liman “Pirinç hasadı için işe alınmış 60 çiftçi bulunuyor. Bunlardan 43’ü katledildi, altısı ise yaralandı” dedi ve aşırılık yanlıları tarafından kaçırıldığı düşünülen sekiz kişinin kayıp olduğunu duyurdu.

Arama kurtarma çalışmalarına katılan bölge sakinlerinden Mala Bunu, cesetlerin bugün yapılacak cenaze törenine hazırlık için iki kilometre uzaklıktaki Zabarmari köyüne götürüldüğünü belirtti.

Geçtiğimiz ay Boko Haram militanları Maiduguri’de iki ayrı saldırı düzenleyerek tarım alanlarında çalışan 22 çiftçiyi katletmişti.

Boko Haram ve DEAŞ örgütü, Afrika’nın batısında odunculara, çobanlara ve balıkçılara yönelik saldırılarını artırarak onları casusluk yapmakla ve orduya ve onlarla savaşan yerel silahlı gruplara bilgi sızdırmakla suçluyor.

2009 yılından beri çatışmalar yüzünden toplamda 36 bin kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 2 milyon kişi de yerinden edildi.

Şiddet olayları Nijer, Çad ve Kamerun’a sıçradı ve bu da aşırılık yanlılarıyla mücadele etmek için bölgesel bir askeri ittifak kurulmasını gerektirdi.

Şarkul Avsat