Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Pompeo, Etiyopya Başbakanı’nı ‘savaşı durdurmaya’ çağırdı

Pompeo, Etiyopya Başbakanı’nı “savaşı durdurmaya” ve “sivilleri korumaya” çağırdı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün (pazartesi) Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’i “çatışmayı tamamen durdurmaya” ve “insani yardım ekiplerinin” Tigray bölgesine “herhangi bir engelle karşılaşmadan girmesine izin vermeye” çağırdı.
Pompeo, cumartesi günü ayrılıkçı bölgeye karşı zaferini ilan eden Abiy ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, Twitter hesabında, “Mevcut çatışmayı çözüme ulaştırmak ve Etiyopya’yı demokrasi yolunda tutmak gerekiyor” paylaşımında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pompeo’nun “Etiyopya hükümeti tarafından 28 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen büyük askeri operasyonların sona erdiğinin duyurulduğunu not ettiğini” ancak ABD’nin devam eden çatışmalar ve bu çatışmaların tehlikeleri konusunda ciddi endişeler taşıdığı ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca, “Dışişleri Bakanı’nın savaşı tamamen durdurmaya ve krizi çözmek için diyaloğa, sivilleri ve özellikle sığınmacıları korumaya,  Tigray sakinleri ve tüm etnik grupların insan haklarını güvence altına almaya” çağırdığı ifade edildi.

Etiyopya Başbakanı dün (pazartesi) yaptığı açıklamada, firar eden asi Tigray liderlerinin izlerinin sürüldüğünü, hükümeti tarafından ülkenin kuzeyindeki bu bölgede ilan edilen askeri zaferden 48 saat sonra söz konusu şahısların Etiyopya Federal Ordusu’nun ateş hattında olduklarını vurguladı.

Şarku’l Avsat